#Undefined

Tentoonstelling Best Verzorgde Boeken 2020

25.09.2021 - 31.10.2021


09.00 - 18.00


Stedelijk Museum Amsterdam (locatie), Museumplein 10, 1071 DJ, Stedelijk Museum, Amsterdam


Ieder jaar presenteren het Stedelijk en de Stichting De Best Verzorgde Boeken de mooiste boeken van het afgelopen jaar. Terwijl in 2020 in de culturele sector vanwege corona van alles werd geannuleerd, blijkt het boek als culturele uiting springlevend. Tegen de verwachting in waren er afgelopen jaar net zoveel inzendingen als voorheen. En aangezien boeken een reflectie zijn van de tijdgeest, waart de invloed van corona door veel keuzes heen. 


Naast de 33 boeken die de jury verkoos, zijn er dit jaar nog twee primeurs: voor het eerst zijn er ook boeken te zien die de studentenjury selecteerde, en voegt het Stedelijk boeken toe die juist dankzij de lockdowns werden gerealiseerd, en combineert dit met werk van Willem Sandberg.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Gerlinde de Geus

Het boek in tijden van corona

Er werden voor deze editie opvallend veel corona-gerelateerde boeken ingestuurd. Soms doordat van de nood een deugd was gemaakt, bijvoorbeeld een boek als vervanging van een opera die niet doorging (Waiting for the Sibyl van William Kentridge, uitgave Koenig Books, ontwerp Oliver Barstow) of als uitweg voor creativiteit die soms geen andere kant meer op kon, zoals Quarantine uitzicht van Noortje Haegens, (uitgave Komma, ontwerp Michelle Sipers) en Corona Drawings van Iris Bouwmeester (uitgave Atelier Bouwmeester, ontwerp Studio Pepijn Zwart).

Ook kregen tentoonstellingscatalogi vanwege de lockdowns van musea een grotere rol omdat het soms de enige manier was om de tentoonstelling te bekijken. Voorbeelden hiervan zijn Victor Sonna: 152 (uitgave Van Abbemuseum, ontwerp Bardhi Haliti) en You Know I am Not There, waarin Danielle Lemaire onderzoek doet naar en tekeningen maakt van Nick Drake, uitgegeven door The Eriskay Connection.

De jury constateert een voorkeur voor het speelse gebruik van fluorescerende inkten, drukgangen in zilver en/of wit op zwart of donker papier, druk op snee en buigzame boeken.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: 33 – De Best Verzorgde Boeken ontworpen door Tessa van der Waals

Nieuwe talentvolle generatie

Goed zichtbaar is een opkomende, relatief jonge en getalenteerde generatie internationale grafisch ontwerpers, de meesten opgeleid in Nederland, zoals Lu Liang, Rudy Guedj, Marius Schwarz, Sam Reith, Dongyoung Lee, Jan-Pieter Karper en Bardhi Haliti. Zij verruimen het boekenvak, zowel in de innovatie als in culturele diversiteit van het ontwerpen, en vormen daarmee een spiegel van maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

Over De Best Verzorgde Boeken

De Best Verzorgde Boeken heeft een lange traditie in het Stedelijk. In 1932 werd de eerste editie gepresenteerd, waarna de tentoonstelling (met enkele onderbrekingen) jaarlijks te zien is. Het is de oudste jaarlijkse uitverkiezing door een vakjury van De Best Verzorgde Boeken in Europa.

De Best Verzorgde Boeken is mede mogelijk gemaakt door ASF, Pictoright Amsterdam, papierleverancier Igepa Nederland, Tiel en L. van Heek Textiles. BNO is al jarenlang partner.