#Events

The Solar Biennale

09.09.2022 - 30.10.2022


10.00 - 23.30


Rotterdam / Eindhoven


The Solar Biennale, een initiatief van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, biedt een tegenwicht voor de dominante technologische en economische standpunten over zonne-energie.


Gedurende zeven weken richt de biënnale zich op het menselijke perspectief: een wereld, aangedreven door solar, die verder kijkt dan wetenschappelijk onderzoek en uniforme zonnepanelen. Culturele toepassingen en locatie specifieke energiebehoeften moeten eveneens een stem hebben in de vraag hoe de post-carbon toekomst zich gaat ontwikkelen.


Fotografie: Lindy Hengst

Programma

Het programma van de biënnale is omvangrijk. Hieronder een aantal highlights:


  • In het Nieuwe Instituut is tot en met 5 maart 2023 de expositie The Energy Show te zien met een reeks projecten waarin de interactie tussen zon, zonne-energie, mensen en design centraal staat.

  • Op 10 oktober vindt het symposium Zon zonder Schaduw plaats dat geheel in het teken van ontwikkelingen rondom zonne-energie staat met een focus op circulariteit en vernieuwende denkrichtingen.

  • Met het stadsprogramma ZON in de Stad trekt The Solar Biennale verder Rotterdam in. Op verschillende bijzonder locaties wordt besproken hoe de zon een beter en mooier onderdeel van ons dagelijkse leven kan zijn.

  • The Solar Biennale eindigt met een uitgebreid programma en The Solar Pavillion tijdens Dutch Design Week in Eindhoven, en moet daar aansluiting vinden met de internationale designwereld.


50% Korting BNO-leden op Solar Labs

Op het programma staan ook twee Solar Labs over kennis en innovatie waarbij de persoonlijke relatie tot zonne-energie én de natuurlijk integratie van zonne-energie in gebouwen wordt verkend. 

De eerste is gewijd aan het thema Personal (26 tot 29 september in Eindhoven); de tweede richt zich op het thema Spatial (3 tot 6 oktober in Rotterdam).

BNO-leden ontvangen 50% korting op de tickets (€75 i.p.v €150).The Solar Movement

In de transitie naar hernieuwbare energie biedt solar design een van de meest hoopgevende richtingen. Nieuwe energie gewoonten, waarden en rituelen maken hun opwachting in deze maatschappij van overvloed: de zon geeft immers altijd en zonder daar iets voor terug te vragen.

Met de eerste The Solar Biennale hopen de initiatiefnemers een start te maken met een nieuwe internationale beweging; een beweging die een nieuwe visie van onze levende omgeving koestert waarin zonne energie een centrale plek inneemt.