#Undefined

Wim Crouwel lezing

17.11.2019


15.00 - 16.30


Stedelijk Museum Amsterdam (locatie), Museumplein 10, 1071 DJ, Stedelijk Museum, Amsterdam


Op 17 november organiseren Het Wim Crouwel Instituut en het Allard Pierson de zesde editie van de Wim Crouwel Lezing. Deze lezing wordt gehouden in het Stedelijk Museum.

Marleen Stikker zal in deze lezing spreken over het terugwinnen van onze digitale soevereiniteit en de attitude die dat vraagt van een hedendaagse ontwerper. 

De lezing

Door het huidige internet staan de vrijheid, privacy en online rechten van alle burgers wereldwijd onder druk. Dat vraagt om een nieuwe strategie waarmee we onze digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen. Wat is de verantwoordelijkheid van de huidige ontwerpwereld hierin; welke attitude vraagt dit van een hedendaagse ontwerper? En welke rol is daarbij weggelegd voor het onderwijs?

Marleen Stikker geeft alvast een vooruitblik op haar boek 'Het Internet is stuk, maar we kunnen het wel repareren'. In het boek onderzoekt Marleen Stikker wat er misging en hoe we het internet weer terug kunnen winnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden. We moeten de macht over ons digitale leven weer terugpakken. We hebben het internet zelf stuk gemaakt, we moeten -en kunnen!- het ook zelf weer repareren. 

Het boek is vanaf 30 november te verkrijgen via uitgeverij De Geus. 

Marleen Stikker

Marleen Stikker (1962) is oprichter en directeur van Waag. Als 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1994 de eerste gratis toegangspoort tot het internet en virtuele gemeenschap in Europa.

In 1994 startte zij ook Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie. Waag opereert al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën vanuit de waarden open, fair & inclusive.