#Undefined

Wim Crouwel: Mr. Gridnik

28.09.2019 - 22.03.2020


09.00 - 18.00


Stedelijk Museum Amsterdam (locatie), Museumplein 10, 1071 DJ, Stedelijk Museum, Amsterdam


Van 28 september tot en met 22 maart 2020 toont het Stedelijk Museum een selectie van het grafische werk van Wim Crouwel.

Crouwel, in 1963 medeoprichter van het eerste multidisciplinaire ontwerpbureau Total Design, was een van de bekendste ontwerpers van Nederland en internationaal befaamd om o.a. zijn werk voor het Van Abbemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, zijn letterontwerpen waaronder het New Alphabet uit 1967 en zijn bedrijfslogo’s. Hij verwierf ook bekendheid als woordvoerder van de beroepsgroep waarbij hij niet schuwde voor zijn eigen mening uit te komen. Voor het Stedelijk Museum was hij van 1963 tot 1985 verantwoordelijk voor alle grafische uitingen van het museum. 
Wim Crouwel, affiche Etienne Martin, 1963. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Op 17 juli 2019 ontving Crouwel de prestigieuze Amerikaanse Type Directors Club Medal (New York) voor zijn letterontwerpen.

Mr. Gridnik

Al vanaf de jaren ‘50 werd Wim Crouwel sterk beïnvloed door de Zwitserse grafisch vormgevers die met hun rationele en minimalistische benadering gebruik maakten van het grid als systeem. Hij heeft zijn hele carrière een voorliefde gehad voor het grid, dat hij als een belangrijk hulpmiddel beschouwde. Hij paste dit al toe in zijn ontwerpen voor het Van Abbemuseum in Eindhoven (1956-1964) en later voor het Stedelijk Museum. Bij Total Design dienden de gridvellen als ondersteuning van het vele werk dat het Stedelijk vereiste.

Crouwel was een voorstander van een analytische benadering, hij geloofde in technologie en vooruitgang en promootte ontwerpen als een onafhankelijk vak. De fascinatie voor het grid was ook terug te zien in de tentoonstelling Wim Crouwel: Fascinated by the Grid, die in 2017 en 2018 te zien was in Japan. Met het museumwerk bouwde Crouwel een indrukwekkend oeuvre op dat beslissend was voor zijn reputatie.

Wim Crouwel, affiche Vormgevers, 1968. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Wim Crouwel (1928) begon zijn carrière in 1952 als tentoonstellingsontwerper maar werd vooral bekend als grafisch vormgever. Naast ontwerper was hij ook lector, hoogleraar, organisator en woordvoerder. Van 1985 tot en met 1993 was hij directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Hij was een leidende figuur in de Nederlandse vormgeving en in het Nederlandse culturele leven. Zijn werk kan nog steeds op veel belangstelling rekenen van jonge ontwerpers.

Nieuwe documentaire

In de tentoonstelling wordt de nieuwe documentaire die Lex Reitsma maakt over Wim Crouwel vertoond: Wim Crouwel Modernist. De documentaire gaat op 15 september in première in Eye en wordt in het najaar van 2019 ook op televisie uitgezonden.