#Events

Workwear

12.04.2023 - 10.09.2023


10.00 - 17.00


Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 30015 CB, Rotterdam


Het Nieuwe Instituut in Rotterdam brengt met de tentoonstelling Workwear een ode aan functionele mode. Werkkleding was ooit bedoeld om de drager tijdens zwaar werk te beschermen, maar verwerd tot een symbool van de ‘working class’, dat tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld òf van de catwalk weg te denken is.

Fotograaf: Aad Hoogendoorn

Sommige kledingstukken hebben geen beschrijving nodig: nummers als M-65, G1 of 501 zijn genoeg om een veldjas, pilotenjack of spijkerbroekenklassieker voor je te zien. Via de spoorweg, mijn of legerbasis werden het breed gedragen mode-items. Ontwerpers als Massimo Osti en Helmut Lang vertaalden ze naar kledingwinkels; modepioniers als Elsa Schiaparelli en Yohji Yamamoto maakten er luxe couture van.


Klassiekers, actuele looks en experimenten

Curator Eldina Begic selecteerde voor Workwear tientallen vintage klassiekers, actuele looks en futuristische experimenten. Onder andere te zien: de Tabi boots (bekend gemaakt door modehuis Maison Martin Margiela), de ‘therapeutische’ overalls en maskers van Lygia Clark, de ‘Flexicap’ van Maria Blaisse, items uit de Stellar Collection van Helmut Lang, een overall van Yohji Yamamoto, het elfpersoons regenpak ‘Red Coat’ van Nicola L, een jumpsuit van de Londense vintage verzamelaars The Vintage Showroom en het ‘speespak’ met afritspijpen van Limburgse provo’s. 

Fotografie: Aad Hoogendoorn

Maar ook de futuristische Italiaanse Thayaht-overall, een jumpsuit van ontwerper Aleksandr Rodchenko, de avant-gardistische Stepanova and Popova-theaterkostuums, röntgenfoto’s van het maanlandingspak van Neil Armstrong en een Bonne Suits-pak van de Amsterdamse kledingontwerper Bonne Reijn.