World Expo Dubai

  • 01 okt. 2021 - 21 mrt. 2022
    09:00 - 18:00

Van 1 oktober 2021 t/m 31 maart 2022 zal de Wereldtentoonstelling (World Expo) in Dubai plaatsvinden. 

Het Nederlandse paviljoen, DutchDubai, belichaamt het door Nederland gekozen thema 'uniting water, energy and food' en laat de verbinding zien die ons land weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit.

Designers en kunstenaars leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Hun werk herinnert aan de kwetsbaarheid en eindigheid van de wereld. Tegenover het sombere vooruitzicht van de uitputting van bronnen - een zeer actueel thema in het Midden-Oosten - zetten zij concepten en innovaties die de verbeelding en zintuigen prikkelen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Nederlands paviljoen DutchDubai door V8 Architects

Spectaculair van binnen

Wereldtentoonstellingen leveren al anderhalve eeuw een belangrijke bijdrage aan de architectuurgeschiedenis. Enkele bouwwerken bleven bewaard, zoals de Eiffeltoren en het Atomium. Zo niet het Nederlands paviljoen in Dubai, dat zal na afloop volledig en met een minimale footprint worden afgebroken. De impact zal echter niet minder groot zijn.

V8 Architects koos bewust voor een neutrale buitenkant en sobere middelen zoals al in Dubai aanwezig staal. Alle aandacht van het circa 4.000 m2 tellende bouwwerk gaat naar de binnenruimte. Hier wordt een tijdelijk circulair klimaatsysteem gecreëerd met louter natuurlijk aanwezige hulpbronnen.

Wereldprimeur: water uit lucht 

Het centerpiece wordt gevormd door SunGlacier. Hiermee claimt kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen een wereldprimeur. Via een ingenieuze techniek krijgt hij voor elkaar wat voor onmogelijk werd gehouden: water maken uit de gortdroge woestijnlucht. Zijn installatie trakteert de bezoekers dagelijks op een regenbui van honderden liters water.

Marjan van Aubel Studio excelleert in verleidelijke, kleurrijke zonnepanelen. Buro Belén ontwikkelde biologisch afbreekbare gordijnen geïnspireerd op de originele vegetatie in Dubai.

Esthetiek nodig voor acceptatie 

Het kunstprogramma, samengesteld door Monique Ruhe, speelt in op alle zintuigen. Direct al bij het betreden van het verdiepte paviljoen worden bezoekers omringd door de geur van de polder Mastenbroek, een installatie van Birthe Leemeijer. Kadir van Lohuizen legt als fotograaf op indringende wijze de gevolgen van klimaatverandering en hedendaagse voedselproductie vast.

De klokken van Joep van Lieshout luiden alsof ze het eind der tijden aankondigen. Of is het de nieuwe tijd? Berndnaut Smilde laat wolken door de ruimte zweven. Buiten wandelen de Strandbeesten van Theo Jansen, vervaardigd van pvc-buizen en aangedreven door wind. Deze en andere kunstenaars laten zien dat bij innovaties esthetiek misschien nog wel belangrijker is voor brede acceptatie dan techniek. Een voorwaarde voor het oplossen van wereldopgaven.

Sluit je aan bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Lid worden biedt vele voordelen: juridisch en zakelijk advies op maat, groot aanbod voorbeelddocumenten, inspirerende events en trainingen, etc.