20-05-2016 - Overzicht van initiatieven die een werkplek of advies bieden aan Nederlandse creatieven.

Frankrijk

Het Atelier Néerlandais is in 2014 opgericht op initiatief van de Nederlandse ambassade in Parijs. Het is bestemd voor Nederlandse ondernemers, organisaties en bedrijven uit de creatieve sector die in Frankrijk voet aan de grond willen krijgen. De in Parijs centraal gelegen locatie kan worden gebruikt om te (co)werken, afspraken te ontmoeten, te vergaderen en presentaties te houden. De ruimtes zijn flexibel inzetbaar en voorzien van Wi-FI en projectiemogelijkheden. Voor presentaties is een eenvoudige geluidsinstallatie. Naast het aanbieden van ruimte, geeft het Atelier Néerlandais ook ondersteuning en advies op het gebied van Franse cultuur en de Franse markt en brengt zij leden in contact met Franse partners. In samenwerking met Franse en Nederlandse partners vinden er regelmatig bijeenkomsten plaats rondom creatieve sectoren zoals, mode, design, architectuur en serious gaming. Het Atelier Néerlandais houdt in haar programmering rekening met de Franse beurs- en festivalkalender.

Het Atelier Neerlandais opereert als vereniging en is er vooral voor en door de eigen leden. Atelier Néerlandais telt momenteel (mei 2016) rond de 80 leden uit diverse sectoren zoals Fatboy, Hanco Kolk, Maarten Baptist, MADS, MVRDV, Pauline van Dongen en Spinvis. Lidmaatschap is 150 euro per jaar. Voor dit bedrag kunnen leden 8 keer per jaar gebruik maken van het AN als (co)werkplek, hierna wordt er een dagtarief gerekend per persoon. Voor het exclusief huren van de ruimte worden extra kosten in rekening gebracht naar gelang de keuze van de ruimte(s).

Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op met Carolien van Tilburg, coördinator.

Duitsland/België

In Maastricht is de Dutch Design Desk Europe gevestigd. De desk biedt ondersteuning aan creatieve ondernemers met belangstelling voor de Duitse en/of Belgische markt. Zie daarnaast ook Dutch Design Exchange. 

Foto: Atelier Néerlandais.