29-10-2016 - FLAX Chair van Christien Meindertsma grote winnaar Dutch Design Awards 2016.

Op zaterdag 29 oktober zijn tijdens Dutch Design Week de Dutch Design Awards uitgereikt. De winnaar in de categorie Product, FLAX Chair van Christien Meindertsma, overtuigde de internationale jury op alle fronten en won daarmee ook de Future Award: de grote prijs voor het meest belovende ontwerp van de toekomst. Er werden Dutch Design Awards toegekend in zes categorieën. Daarnaast waren er speciale prijzen voor jong talent (Young Designer Award) en opdrachtgevers (Best Client Award), en een publieksprijs (Public Award).

Future Award

Christien Meindertsma overdondert met haar project opnieuw door haar gedegen aanpak. Haar onderzoek naar de mogelijkheden van het materiaal vlas loopt al jaren; Meindertsma schafte zelfs een vlasboerderij aan om zich de groei en de verwerking van het materiaal helemaal eigen te maken. Dit project behelst duidelijk meer dan just another chair: het is het resultaat van jarenlang materiaalonderzoek, een zoektocht naar het herwaarderen van een minderwaardige vezel (de korte vlasvezel) en aansluiting zoeken met Nederlandse bedrijven om een nieuw product op de markt te brengen. Dit alles heeft in samenwerking met Label Breed en Enkev geleid tot een verbluffend verfijnd resultaat. Voor de jury is de FLAX Chair het optimale voorbeeld van wat eigentijds ambacht vermag.

Lees hier het verhaal achter de FLAX Chair van Christien Meindertsma, de grote winnaar van de Dutch Design Awards 2016.

Meer prijzen

Andere Dutch Design Awards winnaars zijn dit jaar: Dikke van Dale van Studio Joost Grootens (categorie Communication), Sistaaz of the Castle van Duran Lantink en Jan Hoek (Fashion), Biesbosch MuseumEiland van Studio Marco Vermeulen (Habitat), FLAX Chair van Christien Meindertsma (Product), Designs for Flies van Frank Kolkman (Service & Systems), en Uruzgan's Legacy van Specialist Operations (Design Research). Tom van Soest ontving de Young Designer Award voor zijn WasteBasedBricks. Huishoudmerk Brabantia mocht de Best Client Award op het podium afhalen. MVRDV kreeg voor Crystal Houses, gemaakt van glazen bakstenen, de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.


DUTCH DESIGNERS MAGAZINE

In de herfsteditie van Dude, Dutch Designers Magazine staat
boekontwerper Joost Grootens centraal. Daarnaast vind je een
interview met Tom van Soest en de beide genomineerden van
de Young Designer Award. De komende editie biedt ruimte aan
Brabantia, dit jaar aangewezen als de beste opdrachtgever. Veel
eerder al gaf Christien Meindertsma in een interview inzicht in
het maakproces van haar stoel van vlas. 
Dude is mediapartner
van de Dutch Design Awards en Dutch Design Week.

Bekijk alle Dudes ›    


Dutch Design Awards

De prijsuitreiking van de Dutch Design Awards, de tentoonstelling van het werk van de finalisten gedurende Dutch Design Week, en de nieuwe publicatie Dutch Design Today vormen gezamenlijk een platform voor Dutch design in de volle breedte. Kijk voor meer informatie op dutchdesignawards.nl.

Dutch Design Foundation

Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft dat het probleemoplossend vermogen van ontwerpers de wereld vooruithelpt. Daarom biedt DDF ontwerpers kansen, ondersteuning, publiciteit en een podium. DDF organiseert Dutch Design Week en Dutch Design Awards en is actief tot ver buiten Nederland. Het jaar rond verzorgt de organisatie debatten, lezingen, exposities en bijeenkomsten. Zo zet DDF de beste en meest veelbelovende ontwerpers in de schijnwerpers, en brengen zij hun ideeën en ontwerpen de wereld in. Lees meer over DDF op dutchdesignfoundation.com. 

Afbeeldingen:
– Dikke van Dale van Studio Joost Grootens (winnaar categorie Communication)
– Sistaaz of the Castle van Duran Lantink en Jan Hoek (winnaar categorie Fashion)
– Biesbosch MuseumEiland van Studio Marco Vermeulen (winnaar categorie Habitat)
– FLAX Chair van Christien Meindertsma (winnaar categorie Product)
– Designs for Flies van Frank Kolkman (winnaar categorie Service & Systems)
– Uruzgan's Legacy van Specialist Operations (winaar categorie Design Research)
– WasteBasedBricks van 
Tom van Soest (Young Designer Award)
– Brabantia (Best Client Award)