14-09-2012 - Jury roemt ambachtelijke kwaliteit en bijdrage aan het ontwerpvak.

Typograaf en letterontwerper Gerard Unger ontvangt dit jaar de BNO Piet Zwart Prijs. Volgens de jury komt de oeuvreprijs juist deze ontwerper toe omdat de ambachtelijke kwaliteit van zijn werk in het huidige tijdsgewricht uitermate relevant is. Hij gaf een nieuwe draai aan het vak en heeft internationaal gezien grote erkenning verworven. De ontwerper neemt de oeuvreprijs op zondag 21 oktober 2012 in ontvangst tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Dutch Design Awards, onderdeel van Dutch Design Week in Eindhoven.

Door de opkomst van de digitalisering is het vak typografie de afgelopen decennia ingrijpend getransformeerd. Niettemin is de letter nog altijd een belangrijke basis waarmee een grafisch ontwerp staat of valt. De samenwerking tussen typografen en andere ontwerpers is belangrijk en geeft ruimte aan oorspronkelijkheid en een eigen signatuur. Daarom is het de hoogste tijd dat er aandacht wordt gevestigd op de professie typografie, stelt de jury van de BNO Piet Zwart Prijs (Trude Hooykaas, Marijke van der Wijst, Paul Mijksenaar, Bruno Ninaber van Eyben, Tet Reuver, Rob Huisman, Hans Dirken en Reinier Gerritsen). 

Typograaf en letterontwerper Gerard Unger verdient de oeuvreprijs als geen ander omdat hij door de jaren heen tal van relevante oplossingen heeft geboden. De ambachtelijke kwaliteiten die in zijn werk naar voren komt, zijn volgens de jury uitermate relevant in het huidig tijdsgewricht. Hij gaf een nieuwe draai aan het vak en heeft internationaal gezien grote erkenning verworven. 

“Gerard Unger is een letterontwerper pur sang. Hij weet met zijn ontwerpen als geen ander een bepaalde subtiliteit en uniciteit uit te dragen. Sommige van zijn letterontwerpen hebben ook grote maatschappelijke waarde door ontwerpen die ruimte en dus papier bespaarden. Daarnaast draagt hij zorg voor de overdracht van kennis via zijn rol als docent aan diverse academies en universiteiten.”

Gerard Unger
De in 1942 geboren Gerard Unger kreeg zijn opleiding in het pre-digitale tijdperk en maakte tijdens zijn loopbaan de opkomst van de computer van nabij mee. Hij ontwikkelde letters voor digitale zetmachines en printers, en publiceerde over typografie. In 2006 werd hij aan de Universiteit van Leiden benoemd tot de eerste Nederlandse hoogleraar Typografie. Het vak doceert hij ook aan de University of Reading. Hij was lange tijd docent aan de Rietveld Academie, de school waaraan hij zelf is opgeleid. Hij deelt zijn kennis ook via publicaties en boeken, waarvan ’Terwijl je leest’ uit 1997 de bekendste is. De kwaliteiten van zijn werk worden onderkend door uitgevers van kranten. Zijn in 1993 ontworpen letter Gulliver wordt gebruikt door kranten als USA Today en de Stuttgarter Zeitung; het dagblad Trouw gebruikte als eerste Nederlandse krant zijn schreefloze letter Swift; en de Volkskrant gebruikt sinds 2006 zijn letter Capitolium News als broodletter. 

Over de prijs
De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award is een jaarlijkse oeuvreprijs voor een Nederlandse ontwerper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan een van de vakgebieden waarop ook Piet Zwart actief was (fotografie, typografie, ruimtelijk en industrieel ontwerp). De BNO stelt een bedrag van € 4.000 beschikbaar aan de winnaar. Deze prijs is, afhankelijk van de wens van de winnaar, te besteden aan een publicatie, tentoonstelling of een ander project. De organisatie is sinds 2009 in handen van de BNO in samenwerking met DDA; de jurering vindt plaats onder auspiciën van de BNO. Winnaars van vorige edities zijn productontwerper Bruno Ninaber Van Eyben (2008), grafisch ontwerper Gert Dumbar (2009), fotograaf Willem Diepraam (2010) en interieurarchitect en tentoonstellingsontwerper Marijke van der Wijst (2011).

Beeld: Gerard Unger (foto door Patrick Post) en zijn font Vesta Regular (2001)