01-06-2017 - Opdrachtgevers en zzp'er krijgen tot 1 juli 2018 geen naheffing en boetes.

Vandaag heeft de Belastingdienst bekendgemaakt dat de handhaving van de wet DBA verder is uitgesteld. Opdrachtgevers en zzp'ers krijgen tot 1 juli 2018 geen naheffingen en boetes, tenzij zij 'kwaadwillend' zijn. Wanneer dat het geval is, lees je hier.

Arbeidswetgeving onder de loep genomen

De handhaving van de wet DBA is eerder al uitgesteld tot 1 januari 2018. Op die manier heeft het kabinet de tijd om te onderzoeken hoe het arbeidsrecht kan worden aangepast om beter aan te sluiten bij de praktijk.

Op 22 mei heeft demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Asscher de resultaten van het onderzoek aangeboden aan informateur Schippers: het rapport 'Onderzoek varianten kwalificatie arbeidsrelatie'. De onderhandelaars kunnen dit onderzoek gebruiken bij de besprekingen over de kabinetsformatie. Ook de Tweede Kamer heeft dit rapport gekregen.

Nieuwe kabinet beslist

In het onderzoeksrapport staan een aantal voorstellen voor de verdere uitwerking van de wet DBA. Het is aan het nieuwe kabinet om daar keuzes in te maken. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen. Daarom heeft demissionair staatssecretaris van Financiën Wiebes besloten de handhaving van de wet DBA opnieuw uit te stellen.

Update november 2017: het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord aangekondigd dat de Wet DBA wordt vervangen. Het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren. Tot die tijd blijft de Wet DBA van kracht.

BNO Modelovereenkomsten voor ontwerpopdrachten

Alhoewel de handhaving van de wet is uitgesteld, kan in de tussentijd gewoon gebruik worden gemaakt van de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten. De Modelovereenkomsten voor ontwerpopdrachten die zijn ontwikkeld door de BNO, zijn voor iedereen te downloaden via de website van de Belastingdienst. De overeenkomsten met toelichting, en de white papers over dit onderwerp zijn alleen voor leden te downloaden via de website van de BNO.

Meer informatie over de wet DBA?

Wil je weten hoe de wet werkt? Kijk dan op belastingdienst.nl/dba.