18-10-2014 - Lemz wint met Sweetie de categorie Service & Systems, en de Future Award

Dit weekend zijn in het Klokgebouw in Eindhoven de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. De designprijzen werden ditmaal verdeeld in zes categorieën. Daarnaast waren er prijzen voor jong talent (Young Designer Award) en de beste opdrachtgever (Best Client Award). Grote winnaar is Lemz: het ontwerpbureau won met Sweetie in de categorie Service & Systems, en sleepte ook de Future Award in de wacht.

Future Award

Sweetie, ontwikkeld voor Terre des Hommes, bestrijdt online sekstoerisme via een avatar die het uiterlijk van een jong meisje heeft. Met de Future Award voor Lemz beloont de internationale jury, onder voorzitterschap van Atzo Nicolai (DSM), een ontwerpproject met een sterk journalistieke benadering dat raakt aan een relevant thema en zowel juridische als ethische vragen opwerpt. Voor de jury is Sweetie niet alleen een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen, maar stelt het ook de rol van design ter discussie.

Andere categorieën

Winnaars in de andere categorieën zijn Sochi Project van Kummer & Herrman (Communication), de Rescue Tip-board van Spark design & innovation (Product), Rotterdam Centraal door Benthem Crouwel, MVSA Architects and West 8 in de categorie Habitat, de Haute Couture Najaar 2013 van Viktor&Rolf (Fashion) en The In Vitro Cookbook door Next Nature Network in de categorie Design Research.

Industrieel ontwerper Dave Hakkens ontving de speciale stimuleringsprijs voor jong talent, de Young Designer Award. Artis kwam als beste opdrachtgever uit de bus en werd bekroond met de Best Client Award. Lees meer over de bestgewaardeerde designopdrachtgever in het oktobernummer van Dude, Dutch Designers Magazine, of bekijk de bijbehorende designcases.

Dutch Design Awards

De Dutch Design Awards zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek (in samenwerking met nai010 uitgevers) vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte.