17-01-2018 - Vanaf 18 januari 2018 kun je weer ontwerpen en ideeën inzenden voor de New Material Award 2018.

Welke materialen en technieken dragen bij aan een schonere planeet?

Vanaf 18 januari 2018 kunnen kunstenaars, architecten en ontwerpers hun ontwerpen en ideeën weer inzenden voor de New Material Award 2018. De deadline is 6 mei 2018. 

Voor de zevende editie van de New Material Award wordt weer gezocht naar de nieuwste innovaties en innovatieve toepassingen van duurzame materialen en technieken. De New Material Award daagt kunstenaars, ontwerpers en architecten uit daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan een beter milieu en CO2-reductie op het gebied van duurzame materialen.

Een nominatiecommissie selecteert uit alle inzenders 16 tot 18 ontwerpen voor een tentoonstelling tijdens de Dutch Designweek 2018 en de Salone del Mobile 2019. De jury maakt op zaterdag 20 oktober de twee winnaars bekend. De juryleden komen uit de duurzame, technische, kunst en onderwijssector. De commissie en jury van 2018 is nog niet bekend.

Lancering 18 januari

Sinds 2009 – toen DOEN | Materiaalprijs geheten - worden nieuwe duurzame materialen en innovatieve technieken ingezonden voor de New Material Award. Tijdens de lancering van de zevende editie op 18 januari 2018 in Het Nieuwe Instituut, gaat moderator Andrea van Pol in gesprek met de twee winnaars en een genomineerde van de New Material Award van 2016. Olivier van Herpt bouwde zelf een 3D kleiprinter en Diana Scherer onderzocht een wortelstelsel dat sterk en houdbaar materiaal kan ontwikkelen. Genomineerde Simone Post bedacht nieuwe toepassingen voor afvalmateriaal van textielfabrikant Vlisco.

New Material Award 2018

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. De drie organisaties geven tijdens de lancering hun visie op de ontwikkelingen in de samenleving en de rol van de award op actuele en urgente vraagstukken. Er zijn twee prijzen: de New Material Award ten bedrage van € 15.000 voor een eindontwerp en de New Material Fellow met 5.000 euro en een fellowship bij Het Nieuwe Instituut voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld.