13-11-2017 - Wil jij ook weten hoe het zit met de tarieven in de media? Doe dan mee met deze enquête.

De BNO roept grafisch ontwerpers, illustratoren, animatoren, strip- en infographicmakers op om deel te nemen aan de 'Monitor Freelancers en Media 2017'. De monitor onderzoekt de tarieven, auteursrechten en onderhandelingsruimte van freelancers die voor de media werken. 

Effecten wet auteurscontractenrecht

De monitor 2017 is vooral belangrijk omdat o.a. de effecten worden gepeild van de Wet Auteurscontractenrecht uit juli 2015. Deze wet is bedoeld om de positie van makers te verstevigen en schrijft ook een billijke vergoeding voor. Wat is hier in de praktijk van terechtgekomen? Omdat de wet eind 2017/begin 2018 voor het eerst wordt geëvalueerd is jullie input van groot belang.

De monitor werd al eerder in 2013, 2015 en 2016 gehouden. Net als in 2016 zoomen we extra in op de tarieven die de grotere mediaorganisaties betalen aan freelance makers. Daarnaast zijn er extra vragen over de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht. 

Hoe doe ik mee?

Als BNO-lid kun je meedoen aan de enquête via onderstaande link:

Livelink voor BNO-leden: https://www.surveyim.nl/pyrrhula07/?o=9

Ken je andere freelancers die voor de media werken en die niet bij de BNO zijn aangesloten, stuur ze dan onderstaande link met het verzoek om deel te nemen: 

Link voor niet-leden: https://www.surveyim.nl/pyrrhula07/?o=10

De enquête kan worden ingevuld via de gebruikelijke browsers maar het is aanbevolen om Google Chrome te gebruiken.

Onderzoeksresultaten

Eind 2017 worden de onderzoeksresultaten bekend gemaakt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeker Henk Vinken namens Pyrrhula Research Consultants BV. Het veldwerk wordt gedaan door internetsurveybureau DataIM uit Amsterdam.

Wie doen er mee?

De BNO, DuPho, NVJ, NVF, Auteursbond, Kunstenbond DAMD, Lira en Pictoright zijn opgeroepen om deel te nemen aan de enquête. Het kan zijn dat je de oproep dubbel ontvangt. Je hoeft hem natuurlijk maar 1x in te vullen.

Vragen?

Heb je vragen? Stuur dan een email naar Anouk Siegelaar (anouk@bno.nl).