13-04-2018 - Honderden ontwerpers en labels presenteren volgende week hun nieuwste werk in Milaan en Nederland is goed vertegenwoordigd.

Volgende week barst in Milaan het designgeweld van de Salone del Mobile en de Milan Design Week, de Fuorisalone, weer los. Van 17 tot en met 22 april presenteren honderden ontwerpers en labels hun nieuwste werk tijdens dit befaamde designevent met een van de omvangrijkste internationale beurzen voor meubel- en productontwerp. Zoals ieder jaar is Nederland weer goed vertegenwoordigd, zo goed dat het vrijwel ondoenlijk is om een overzicht van Nederlandse deelnemers te maken.

Trends

Een aantal trends die tijdens de Milanese design week te zien zullen zijn, zijn al te voorspellen. Duurzaamheid was al jaren een dominant thema en dat zal ook dit jaar weer het geval zijn; gelet op het enorme klimaatvraagstuk waarvoor we staan, kan dat ook bijna niet anders. In het verlengde van duurzaamheid is innovatie als trend te benoemen. Veel ontwerpers zijn hiermee bezig, en dan vooral op het gebied van materiaal, zoals het vinden van nieuwe toepassingen voor gerecycled plastic. Lees hierover onder meer een interview met Shahar Livne in het nieuwste nummer van Dude. Ook health zal een veel terugkerend thema zijn. Gezondheid en gezondheidzorg zijn veelbesproken maatschappelijke thema's en ontwerpers spelen daarop in. Op welke manier kunnen digitale devices bijvoorbeeld een rol spelen in het aanmeten van een gezonde levensstijl?

Ventura Projects

Jarenlang was Ventura Lambrate het platform waar bezoekers konden zien wat er zich afspeelde achter de muren van ontwerpscholen en waar jonge opkomende ontwerpers hun werk toonden. Ventura Projects zet deze traditie nu voort met een nieuw initiatief: Ventura Future. Een expositie waarin ruim tachtig ontwerpers afkomstig van twintig academies hun visie op de toekomst presenteren. In het centraal station van Milaan organiseert Ventura Projects daarnaast een presentatie onder de naam Ventura Centrale. De Nederlanders Jelle Mastenbroek en Daniël de Bruin presenteren hun werk op Ventura Loft.

Connecting the Dots

The Dots no.15 biedt een inkijk in wie zich dit jaar waar presenteert tijdens de Milan Design Week. Het magazine biedt een overzicht van meer dan tweehonderdvijftig Nederlandse ontwerpers en designmerken op dertig verschillende locaties in Milaan en bevat twaalf interviews met onder andere Koert van Mensvoort, Bas Timmer en Social Label, geschreven door Viveka van de Vliet met als thema Human Nature – Designing the equilibrium.

Verder biedt Connecting the Dots de Dutch Design Press Desk met persberichten en hoge resolutie afbeeldingen van Nederlandse ontwerpers en merken die aanwezig zijn op de Milan Design Week. Het helpt journalisten en redacteurs toegang te krijgen tot hoogwaardige en actuele persinhoud op de meest handige manier.

Dutch Satellite

Salone Satellite heeft zes Nederlandse designers geselecteerd om deel te nemen aan de Nederlandse collectieve stand Dutch Satellite 2018. Het doel van deze stand is jonge designers die in Nederland wonen en werken een kans te geven op een prominente plek tijdens de design week. Deelnemers zijn: Visser & Meijwaard, Steven Banken, de Intuïtiefabriek, Tijs Gilde Design Studio, Studio Thier & van Daalen en VANTOT.

Nederlandse delegatie

Minister van OCW Ingrid van Engelshoven zal met een delegatie aanwezig zijn op de design week. Samen met een aantal belangrijke partijen in de creatieve sector, waaronder de BNO, brengt de minister een bezoek aan verschillende, met name Nederlandse presentaties. Behalve bovengenoemde zijn dat onder meer de presentaties van Dutch Invertuals, Crafts Council, Masterly en van Anne van der Zwaag.

Lees volgende week meer over de Salone del Mobile in de blog van Dude-redacteur Viveka van de Vliet.

Beeld
Shahar Livne's onderzoek rond het hergebruiken van plastic, foto Ronald Smits 
The Dots no.15, ontwerp Team Thursday