02-10-2017 - Voor het eerst dit jaar zijn de 33 Best Verzorgde Boeken 2016 te zien in de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Onderdeel hiervan zijn de boeken die eerder dit jaar onderscheiden zijn tijdens de internationale jurering in Leipzig. De allerhoogste onderscheiding, de Gouden Letter, ging naar Ornithology; het zilver kende de jury toe aan (Un)expected en brons ging naar Dwars Vers. De Best Verzorgde Boeken 2016 zijn in het Stedelijk te zien van vrijdag 29 september tot en met zondag 29 oktober 2017.

Tentoonstellingscatalogus

Ontwerpers Haico Beukers en Marga Scholma hebben dit jaar de tentoonstellingscatalogus vormgegeven. Dit boek representeert 33 winnaars die geen onderlinge rangorde kennen. Immers, alle zijn op hun eigen merites door de jury geselecteerd. Alle verdienen een plaats op het omslag. Dit principe van gelijkwaardigheid is leidend geweest in het ontwerpproces. Om die reden kent deze catalogus 33 uitvoeringen. Iedere winnaar heeft een eigen katern met een foto van het bekroonde boek op de eerste pagina. De katernen wisselen van volgorde, zodat elk op zeker moment het eerste katern is, daarmee het omslag van de catalogus vormt en dus het bekroonde boek het omslag siert. De katernen zijn gedrukt door alle bekroonde drukkers Lenoirschuring, Mullervisual Communication, NPN Drukkers, robstolk®, Tielen, Tienkamp, Unicum by Gianotten, Wilco Boeken en Tijdschriften en Zwaan Printmedia. De catalogus is gebonden door Boekbinderij Patist in samenwerking met Boekbinderij Van Mierlo. Aldoscreen heeft de zeefdruk op snee heeft gemaakt.

De Best Verzorgde Boeken wordt ondersteund door BNO/Pictoright, L. van Heek Textiles en Igepa Nederland.