05-05-2017 - Voordrachten voor mogelijke winnaars van de BNO Piet Zwart Prijs kunnen tot en met 2 juni worden ingediend.

De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het ontwerpvak. Het kan gaan om alle disciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak. Leden en relaties van de BNO kunnen tot en met 2 juni 2017 voordrachten voor mogelijke winnaars indienen.

Gemotiveerde voordrachten kunnen worden gestuurd naar: madeleine@bno.nl
Voordrachten worden niet openbaar gemaakt en vertrouwelijk behandeld.

Criteria
De ontwerper voldoet volgens de jury aan één of meer van onderstaande criteria:
• Er is sprake van excellent werk in één of meer ontwerpdisciplines: er is dus langdurig op hoogwaardig, professioneel niveau ontworpen.
• Er is sprake van een buitengewone bijdrage aan de betekenis en het aanzien van het vakgebied.
• Er is sprake van een voorbeeldfunctie ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers.

Jury
De jury van de BNO-Piet Zwart Prijs kiest uit de voordrachten de winnaar voor 2017.
De jury bestaat uit: Timo de Rijk (voorzitter), Pieke Bergmans, Ed van Hinte, Joost Grootens, Koert van Mensvoort en Gert Franke. Secretaris van de jury is BNO-directeur Madeleine van Lennep.

Prijs en uitreiking
De prijs bestaat uit een fysieke onderscheiding, een bijeenkomst en een presentatie die in het teken staan van de winnaar en zijn/haar werk. De uitreiking wordt gekoppeld aan de Dutch Design Awards tijdens de Dutch Design Week in oktober 2017.

Winnaars
De BNO Piet Zwart prijs bestaat sinds 1983. Eerdere winnaars zijn: Friso Kramer (industrieel ontwerper), Jan van Toorn (grafisch ontwerper), Wim Crouwel (grafisch ontwerper), Eva Besnyö (fotografe), Nel Verschuuren (ruimtelijk ontwerper), Jan Bons (grafisch ontwerper), Bruno Ninaber van Eyben (productontwerper), Gert Dumbar (grafisch ontwerper), Willem Diepraam (fotograaf), Marijke van der Wijst (Interieurarchitect), Gerard Unger (letterontwerper), Ulf Moritz (textiel ontwerper) en Paul Mijksenaar (ontwerper visuele informatie). 

Foto: Piet Zwart Prijs door Lennert & Sander

Reglement BNO Piet Zwart Prijs 2017