21-09-2017 - De prijzen worden toegekend aan Tja Ling, Nastia Cistakova en Esmay Groot Koerkamp.

De stimuleringsprijzen worden om de twee jaar door de Fiep Westendorp Foundation toegekend aan drie jonge illustratoren. De winnaars krijgen ieder een prijs van 20.000 euro. Het doel van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen is jonge illustratoren de kans te bieden een bijzonder project uit te werken; iets waar zij zonder financiële ondersteuning niet toe in staat zouden zijn. Na een grondige voorselectie, werd een aantal kandidaten geselecteerd. Zij mochten hun plan presenteren aan de jury op 18 september 2017.

De jury van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen 2017

- Ted van Lieshout (schrijver, dichter, scenarist en beeldend kunstenaar)
- Gioia Smid (kunsthistoricus, conservator van het werk van Fiep Westendorp en secretaris van de Fiep Westendorp Foundation)
- Max Kisman (grafisch ontwerper en illustrator)

Juryrapport

Tja Ling (29) gaat in het project op zoek naar de geschiedenis van haar Chinese familie. Deze rijke geschiedenis zal voor velen herkenbaar zijn en een beter inzicht geven in de welbekende 'Chinees'. Het onderzoek wordt vastgelegd in een beeldverhaal. De jury vindt het werk van Tja mooi om zijn gedetailleerdheid en oosterse sferen en wil dit boeiende project met persoonlijke en originele invalshoek graag stimuleren. Tja heeft eerst een mode-opleiding afgerond aan de HKU in Utrecht en heeft vervolgens een Bachelor en Master of Arts afgerond aan KASK en LUCA School of Arts in Gent.

Nastia Cistacova (24) wil een hedendaagse expositie organiseren waarin kijkers een onderdeel kunnen worden van haar wereld, die zij op absurde en surrealistische manier benadert. Nastia zal haar illustraties met animaties onder andere combineren in een game, die zij samen met een programmeur zal ontwikkelen. De jury vindt haar werk fris en eigentijds en wil dit vernieuwende project graag gerealiseerd zien. Nastia is in 2016 afgestudeerd aan de HKU in Utrecht.

Esmay Groot Koerkamp (24) wil verschillende boekdelen maken die elk vanuit een ander perspectief antwoord geven op de vraag 'waarom de mens bestaat'. In dit project met de titel 'Kaos' worden tekeningen, schrift en video's gecombineerd. De jury is erg onder de indruk van haar overweldigende werk op groot formaat en wil dit project graag ondersteunen. Esmay studeerde in 2016 af aan AKI ArtEZ in Enschede.