Neckst Step: Sean Valies

Sean Valies, pas 26 jaar, mag zich nu al een prijswinnende ontwerper noemen. In 2016 won hij de BNO Packaging Talent Award met een verpakkingsontwerp voor De Vegetarische Slager waar hij meteen na zijn studie aan de slag kon.

tekst door Kim Hoefnagels

Sean Valies is pas 26 jaar, maar hij mag zich nu al een prijswinnende ontwerper noemen. Hij won in 2016 de BNO Packaging Talent Award, met een verpakkingsontwerp voor de Roockworst van De Vegetarische Slager. Het gaf zijn carrière een vliegende start: meteen na het afronden van zijn studie kon hij aan de slag bij dit bedrijf dat bezig is met een gestage overname van het vleesschap in de supermarkt.

Nog even en de Kipstuckjes, Gerookte Speckjes en Gehacktbal zijn verpakt in jouw ontwerpen?

"Nou, ik werk hier pas twee maanden en een verpakking verander je niet van vandaag op morgen, dus het zal even duren voordat de basisontwerpen van mijn hand zijn. Maar het begin is er: zo heb ik de verpakkingen ontworpen van de bapao en van twee salades, de Tonyn- en Kipkerriesalade. Daarnaast werk ik aan de internationale designs. Producten van De Vegetarische Slager zijn in zestien landen verkrijgbaar: van Spanje tot Japan. En hoewel uniformiteit belangrijk is, willen we ook kunnen inspelen op de actualiteit en nieuwe ideeën implementeren."
Foto: Sean Valies

Je volgde na het Grafisch Lyceum in Rotterdam een opleiding aan de KABK in Den Haag. Vanwaar die keuze en wat heeft het je opgeleverd?

"De Haagse academie heeft een goede reputatie op het gebied van grafisch vormgeving en ik wilde mijn skills verder ontwikkelen. Het is een slimme zet gebleken, want de opleiding heeft mij ontzettend veel gebracht, waaronder een netwerk en meer technische vaardigheden. Al heb ik voor mijn verpakkingsprojecten wel strijd moeten leveren: commerciële vormgeving is niet iets waar ze aan de academie automatisch voor warmlopen.

Achteraf gezien heeft het ontmoeten van weerstand ook positieve kanten, want als je op de proef wordt gesteld kom je erachter hoe belangrijk bepaalde zaken voor je zijn en leer je te onderbouwen waarom dat zo is."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Uiteindelijk ben je afgestudeerd met een verpakkingsproject en je maakt nu carrière in dit vakgebied. Hoe is jouw passie voor verpakkingen zo gegroeid?

"Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door hoe producten in de supermarkt zijn verpakt. Ik kijk naar de vormgeving: hoe kleur, typografie, materialen en beelden zijn toegepast. Verpakkingen zijn zo alledaags dat weinig mensen erbij stilstaan, maar over alles is nagedacht. Ze functioneren als informatiedragers en moeten de consument verleiden tot aankoop.

Tijdens mijn opleiding aan de KABK leerde ik kritisch te kijken en vragen te stellen bij wat ik zag. Dat mijn moeder ook grafisch ontwerper is, heeft waarschijnlijk ook meegespeeld bij mijn keus voor deze specialisatie. Zij heeft het zaadje geplant dat is uitgegroeid tot een liefde voor het vak en voor verpakkingen in het bijzonder."  

Odoo CMS - een grote afbeelding

Voor je aan de slag ging als grafisch ontwerper bij De Vegetarische Slager liep je stage bij VBAT in Amsterdam. Hoe ervaar je de overgang van een groot designbureau naar een groeiend bedrijf waar jij de enige grafisch ontwerper bent?

"Bij De Vegetarische Slager ben ik van A tot Z betrokken bij processen waarin vormgeving een belangrijke rol speelt. Heel anders was dat bij VBAT, waar ik meer een radartje was in het grote geheel. Dat heb ik overigens niet als negatief ervaren: omdat bijna iedereen is opgeleid als grafisch vormgever, kun je makkelijk sparren met collega’s die begrijpen waar de kansen en uitdagingen van een verpakking of huisstijl liggen.

Nu heb ik ook te maken met anders gespecialiseerde collega’s. Samen werken we aan het totaalplaatje, het grote verhaal. Dat ik mag meebeslissen hoe we dat verhaal visualiseren en vertellen, van begin tot eind, voelt echt als next level, een stap vooruit in mijn carrière."   

Wil je ook deelnemen aan de BNO Packaging Talent Award? Schrijf je dan nu in en maak een verpakkingsontwerp voor de hartige tussendoortjes van MAGGI. Hier vind je alle informatie.