11-10-2011 - Hans Dirken, Lidewij Edelkoort, Robert van Rixtel, Fokko Tamminga en Marijke van der Wijst zijn benoemd tot erelid van de BNO. 

Hans Dirken, Lidewij Edelkoort, Robert van Rixtel, Fokko Tamminga &Marijke van der Wijst zijn benoemd tot erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) wegens hun grote verdiensten voor de vereniging en het vak. Op verschillende data van dit jaar ontvangen zij de onderscheiding die bij dit erelidmaatschap hoort.

Hans Dirken

Hans Dirken is een der 'founding fathers' van de Delftse opleiding tot ingenieur industrieel ontwerpen. Hij zette zich in om de technisch-wetenschappelijke en de esthetische kanten van het ontwerpvak te integreren in opleidingen en beroepsorganisaties. Hans was hoogleraar en decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen en rector magnificus van de universiteit. Zijn onderzoekspecialisatie was productergonomie en zijn ontwerpen en praktijk(begeleiding) betroffen vooral productontwikkeling in industriële bedrijven. Rob Huisman (directeur BNO): "Hans Dirken is een zeer betrokken éminence grise binnen de BNO. Hij heeft zitting gehad in verschillende KIO/BNO-besturen en -commissies en staat nog altijd klaar om zijn kennis en kwaliteiten in te zetten voor de vereniging en haar leden."

Lidewij Edelkoort

Lidewij Edelkoort is wereldberoemd als trendforecaster, maar ook als samensteller van exposities, presentaties en tijdschriften. Zij heeft veel betekend voor het vak, o.a. als directeur van de Design Academy en oprichter van het Designhuis in Eindhoven. Tom Dorresteijn (voorziter BNO): "Net als een kunstwerk, is Lidewij uniek. Haar stijl, haar mentaliteit, haar impact; imitatie is onmogelijk. Lidewij weet de zaken groot neer te zetten en is niet snel bereid in te leveren op haar ambitieniveau. In Lidewij's vocabulaire is de letter G de beginkapitaal van het woord Groots en niet van het woord Gemiddeld. Lidewij weet daardoor dingen te realiseren die voor anderen onmogelijk zouden zijn."

Robert van Rixtel

Grafisch ontwerper Robert van Rixtel, directeur van [Z]OO producties is een belangrijk initiator en producent van uitgaven over het vak. Zijn reeks 'Roots', korte biografieën van een hele generatie ontwerpers, zijn inmiddels beroemd. Marie-Christine van der Sman (NAGO): "Robert brengt al ruim zeven jaar belangenloos de Roots-serie uit. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van het recent opgerichte Louis Kalff Instituut in Eindhoven, waar archieven van belangrijke naoorlogse productontwerpers bewaard worden. Ook is hij al vijf jaar actief als onbezoldigd bestuurslid van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerper (NAGO). Hij is betrokken bij activiteiten met betrekking tot de Dutch Design Week in Eindhoven. Dit zijn slechts enkele activiteiten die hij verricht. Ik vind het heel terecht dat de BNO hem gekozen heeft als erelid van de brancheorganisatie."

Fokko Tamminga

Fokko Tamminga heeft als directeur van drukkerij Ando veel betekend voor Haagse ontwerpgemeenschap. Ando, kenmerkt zich door het streven om steeds de beste techniek en meest geavanceerde apparatuur in huis te halen, plus de bereidheid om bij het maken van drukwerk altijd een extra inspanning te leveren. Ando heeft in al het werk laten zien dat het bedrijf niet slechts een veredelde kopieer- machine is, maar een artistiek bureau van internationale klasse.

Marijke van der Wijst

Marijke van der Wijst is interieurarchitect en vormgever van exposities, veelal in opdracht van de culturele sector zoals musea. Dit jaar ontvangt zij ook de BNO Piet Zwart Prijs. Rob Huisman (directeur BNO): "Interieurarchitect van naam en faam. Marijke van der Wijst ontwierp onder meer het interieur van het Anne Frankhuis en de trouwzaal in de Beurs van Berlage voor de huwelijksvoltrekking van Willem Alexander en Máxima. Marijke van der Wijst is voor mij het lichtend voorbeeld van een bruggenbouwer. Trouw lid van zowel BNO als BNI en altijd strevend naar samenwerking tussen onze twee organisaties. Een zeer gewaardeerd docent en een fantastisch ontwerper." 


Foto Robert van Rixtel: Lisa Klappe

Hans Dirken, Lidewij Edelkoort, Robert van Rixtel, Marijke van der Wijst , Fokko Tamminga, Ereleden