25-09-2008 - Op 19 oktober 2008 zal de BNO de Piet Zwart Prijs uitreiken aan industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben.  

Op 19 oktober 2008 zal de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) de Piet Zwart Prijs uitreiken aan industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben.  De Piet Zwart Prijs, een oeuvreprijs die wordt toegekend aan een ontwerper die excelleert op één of meer van de vakgebieden waarop fotograaf, typograaf, ruimtelijk en industrieel ontwerper Piet Zwart actief was, bestaat uit een geldbedrag van € 4.000 en, afhankelijk van de winnaar, een publicatie, tentoonstelling of andersoortig project.

De jury die bestond uit Tom Dorresteijn, Trude Hooykaas, Hans Dirken, Reinier Gerritsen, Paul Mijksenaar, Hans P. Brandt en Rob Huisman koos unaniem voor Ninaber van Eyben.

"Het is niet verbazingwekkend dat deze oeuvre-prijs aan Ninaber van Eyben wordt toegekend. Hij heeft in een lange ontwerperscarrière een eigen ontwerpersovertuiging getoond, zowel in zijn (bekende) producten als in zijn onderwijs en vakpromotie. Degelijkheid, soberheid en de directe visuele en functionele overtuiging van zijn ontwerpen typeren hem. Wat hem ook bijzonder maakt is, dat hij vele van zijn ontwerpen in eigen beheer produceert", aldus de jury.

Ninaber van Eyben ontving al eerder in 2007 de Oeuvreprijs Vormgeving van het Fonds Beeldende Kunst Bouwkunst en Vormgeving. Dat hij in korte tijd twee belangrijke prijzen zou krijgen heeft de jury er echter niet van weerhouden de Piet Zwart Prijs 2008 aan hem toe te kennen. De twee prijzen in korte tijd geven eerder het grote belang van Ninaber van Eyben aan.

Met de toekenning van de oeuvreprijzen is de carrière van Ninaber geenszins een afgesloten verhaal. In 1997 startte hij Studio Ninaber waar tegenwoordig een multidisciplinair team werkt aan de ontwikkeling van volledige concepten voor opdrachtgevers; onderzoek, communicatieadvies, ontwerp en productie van industriële en grafische producten van hoge kwaliteit. Alles wat de studio verlaat, kenmerkt zich door een zichtbare en tastbare aandacht die erin besloten ligt. Zo geeft Studio Ninaber steeds nieuwe dimensies en impulsen aan haar opdrachtgevers en het ontwerpvak. Tevens bouwt Bruno Ninaber van Eyben, als hoogleraar vormgeving aan de TU in Delft, met de nieuwe generatie ontwerpers aan de toekomst van het Nederlands ontwerp.

Bruno Ninaber van Eyben, Piet Zwart Prijs