09-10-2015 - Eerste eindexamenspecial Dude, Dutch Designers Magazine verschijnt in het Engels, gedrukt én digitaal.

Vanaf morgen ligt hij in de winkel: de herfsteditie van Dude, Dutch Designers Magazine met Ellen Schindler van Kossmann.dejong als gastredacteur. Het is de allereerste eindexamenspecial van het magazine, met een selectie van dertig gescoute design graduates. Het nummer verschijnt bovendien in het Engels, gedrukt én digitaal.

'Niet is zeker. Het kan geweldig goed gaan. Maar het kan ook ontploffen, het kan niet werken, het kan vermoeid raken, er kan geen tijd zijn. De kunst is om dingen naar je hand te zetten. To make it happen.' De herfsteditie van Dude, Dutch Designers Magazine, bevat een openhartig interview met Ellen Schindler, partner en zakelijk directeur van ontwerpbureau Kossmann.dejong. Zij is de gastredacteur en hoofdpersoon van het nieuwe nummer dat ingaat op persoonlijke groei en zakelijke ontwikkeling.

Groei en design graduates

'Ondernemerschap is iets wat moet groeien', vindt Ellen, die met haar bureau in de 'Champions League' van exhibition en experience design werkt. 'Het is een soort spel, en dat spel kun je leren.' Die instelling probeert zij door te geven aan de volgende generatie ontwerpers, ondermeer met het door haar opgezette curriculum Business Your Design.

Een deel van die nieuwe generatie is terug te vinden in deze Dude: scouts en redactie selecteerden dertig design graduates voor de eerste eindexamenspecial van het blad. Zij maakten werk dat sterk, slim, verrassend of vernieuwend is in concept, uitvoering of originaliteit, en dat blijk geeft van zakelijk inzicht en ontluikend ondernemerschap.

Verder in deze Dude onder andere de carrière van Ralph Nauta (Studio Drift), een minicursus customer relations, het in Amsterdam en Londen gevestigde bureau voor design service en research innovation STBY, en Eugene Bay en Graham Sturt over hun nieuwe rollen bij VBAT. De coverfotografie is van de hand van Stephan Vanfleteren.

Mini-expositie, English and more

Voorafgaand aan het verschijnen van Dude opende op 2 oktober een mini-expositie met het werk van een groot deel van de eindexamenselectie in de galerie van ontwerpbureau Dog and Pony in Amsterdam. Deze expositie is nog te bezoeken op 10 oktober, en wordt op 11 oktober feestelijk gesloten, voorafgaand aan het literaire event Around the Rug.

Een kleine week later, op 17 oktober, komt de eerste Engelstalige Dude uit. Deze versie verschijnt zowel in druk, in een oplage van 1.500 stuks, als digitaal. De uitgave is mede mogelijk dankzij een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Kijk voor meer informatie over de inhoud en verkrijgbaarheid op bno.nl/dude.

Voor de redactie, niet voor publicatie:

Aanmelden voor de sluiting van de Dude Expo is nog mogelijk via Niels van der Haven (niels@bno.nl). Zie ook bno.nl/agenda.

Neem voor meer informatie, beeldmateriaal en overige persaanvragen contact op met Freek Kroesbergen (freek@bno.nl).