18-01-2007 - De BNO organiseert 'Dutch Match', een matchmaking tussen Zuid-Afrikaanse en Nederlandse ontwerpbureaus. 

In opdracht van de EVD, organiseert de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO): 'Dutch Match', een matchmaking-event tussen Zuid-Afrikaanse en Nederlandse ontwerpbureaus. Het evenement vindt plaats tussen 18 en 24 februari 2007 in Kaapstad, voorafgaand aan en tijdens het congres Design Indaba.

Zijn commerciële partnerships mogelijk tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse ontwerpers of ontwerpbureaus? De door de BNO opgezette matchmaking 'Dutch Match' zal het gaan aantonen. De handelsmissie heeft als doel om mogelijke samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse ontwerpbureaus te ontwikkelen. Ook wordt een aanzet gegeven voor een uitwisselingsproject tussen jong talent uit beide landen. De missie is mede tot stand gekomen naar aanleiding van de marktverkenning 'Holland - South Africa Line in Design' die in 2006 is uitgevoerd door ex-BNOvoorzitter Peter Kersten. BNO organiseert het project samen met de SANEC (Nederlands Zuid-Afrikaanse Kamer van Koophandel). De Premsela Stichting, de Nederlandse ambassade in Pretoria en het Consulaat Generaal te Kaapstad ondersteunen het project van harte.

Waarom Dutch Match?

Het gaat goed met de Zuid-Afrikaanse economie. Ook op het gebied van design is het ontwerpniveau en de organisatiekwaliteit goed ontwikkeld. Zuid-Afrika biedt voor Nederlandse bedrijven veel voordelen. De Zuid-Afrikaanse uurtarieven liggen bijvoorbeeld op twee derde tot de helft van de Nederlandse tarieven. Daarnaast heeft Zuid-Afrika een goede ICT-infrastructuur en wordt er geen hinder ondervonden van enig tijdsverschil. Dutch Match geeft Nederlandse bedrijven de mogelijkheid om veel te kunnen leren van de Zuid-Afrikaanse ervaring met culturele diversiteit. Een belangrijk element is echter dat de deelnemers aan de missie hun grenzen verleggen, een andere ontwerpcultuur leren kennen en inspiratie opdoen.

Deelnemers

Inmiddels hebben de volgende bureaus zich vanuit Nederland ingeschreven: CMK, Principion, Opera Ontwerpers, VBAT, Joost Alferink, De Designpolitie, Van Gog ontwerpers, Proforma, MATTMO, Keja Donia, Dietwee, Koeweiden Postma, Dedato, Brandnew Design en Wit Design. In Zuid-Afrika hebben zo'n 20 bureaus zich geïnteresseerd getoond. Vanaf februari zullen alle deelnemers zich presenteren op de door de Designpolitie ontworpen website www.dutchmatch.co.za. 

Internationaal, Export, Marktverkenning, Zuid-Afrika