Dit jaar opende netbeheerder ENEXIS in Zwolle een energieneutrale modelwoning. Het huis is voorzien van de modernste apparatuur en technische snufjes op het gebied van energiebesparing en -terugwinning.

'Bouwwereld' schreef er o.a. het volgende over: "Met het EcoNexis huis wil netbeheerder Enexis bij organisaties als woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars, overheid en onderwijs de bewustwording op gang brengen van het belang van aansluiting op een smart grid. Dat is een slim netwerk dat het stroomverbruik afstemt op het aanbod. Uitgangspunt voor het ontwerp van de woning is een elektriciteitsverbruik op het juiste moment, door energie-uitwisseling met gebouwen in de omgeving, maximale energiebesparing en energieopwekking door de woning zelf.

Door de installaties te koppelen aan de ‘slimme meter’ en met gebouwen in de omgeving worden bewoners gestimuleerd energie te gebruiken op ook voor hun financieel gunstige momenten. Dat is dus wanneer de stroom goedkoop is of zelfs gratis, als de zon schijnt of als het aanbod op het net door bijvoorbeeld alternatieve energieopwekking in de omgeving via het grid groot is. Die energie-uitwisseling met gebouwen in de omgeving ziet Enexis als dé sleutel tot verregaande energiebesparing."

Voor een educatieve poster, die wordt uitgereikt aan bezoekende scholen, heb ik 2 illustraties gemaakt. Eén van het huis waarin duidelijk te zien is waar de technische ruimte zich bevindt, hoe het huis in elkaar zit en welke installaties zich buiten het huis bevinden. Daarnaast een schematische illustratie waarop je kunt zien welke systemen zich in en om het huis bevinden en hoe die systemen (ook met elkaar) werken.

De illustraties zijn gemaakt in Adobe Illustrator en isometrisch opgezet.

Concept en productie van de poster: DST Experience Communicatie te Baarn

De briefing voor dit project bestond uit: een bespreking met tekstschrijver, vormgever en coördinator van het project. Daarnaast een wensenlijstje van alle items die op de illustraties te zien moesten zijn, een rondleiding door het huis waarbij ik veel foto's heb gemaakt en een dikke map met bouwtekeningen van de modelwoning.

huis, auto, duurzame energie, zon, grondwarmte