Het nieuwe station van Delft heeft een gewelfd plafond boven de stationshal. Voor dit lamellenplafond is in opdracht van Mecanoo Architecten een grafiek ontworpen. Deze bestaat uit een prachtig getekende historische plattegrond toont Delft rond 1876, met het eerste station van Delft op steenworp afstand van het nieuwe station. Het toont ook de stadsgracht die met de bouw van de spoortunnel weer terugkomt langs de Phoenixstraat. Zo is de cirkel weer rond.

De plattegrond met de plaatsnaam maken dat aankomende reizigers onmiddelijk welkom worden geheten in Delft. Het laat bezoekers zo kennismaken met de rijke historie van Delft. Het lijnenspel van de cartografie gaat een spel aan met de lijnen van de lamellen. Zo levert de afbeelding ook voor langere periode een interessant beeld op. Forenzen kunnen steeds iets nieuws ontdekken.

Onderzoek naar Delfts blauw en een zoektocht naar geschikte historische plattegronden gingen vooraf aan het ontwerp. Bij de realisatie is een virtiueel model gemaakt. Noodzakelijk om de ingewikkelde transformatie van een 2D beeld naar dit gewelfd plafond te beoordelen. Bovendien is het horizontale beeld opgedeeld en tegen de verticale zijdes van de lamellen geplaatst. Waarbij het van beide zijden eenzelfde beeld toont. Speciale software heeft de grafiek en de architectonische data verwerkt tot wertkeningen.

grafiek, kartografie, grafisch ontwerp, architectuur