Bijzondere verhalen over bijzondere plaatsen uit de vaderlandse geschiedenis. Met een website en de app maakt xwashier heel Nederland tot een museum. Fabrique ontwikkelde xwashier samen met Vandejong in opdracht van het Nationaal Historisch Museum.

Xwashier koppelt persoonlijke herinneringen aan grote gebeurtenissen, verbindt heden met verleden en mensen met locaties. De ‘x’ kan staan voor een persoon, maar ook voor een gebeurtenis, een gebouw of een plek. En de ‘x’ is de markering van die plek. Elke locatie heeft een marker opgebouwd uit twee beelden die het verhaal van de plaatsillustreren. De marker wordt herkend door de iPhone. Naast de sleutel tot de iPhone app is de marker ook een klein verhaaltje over de plek.

‘Land en Water’ is het eerste thema van xwashier, met 45 locaties in Nederland. En daarbuiten, want ook Suriname, Saba en Manhattan spelen een rol in de vaderlandse geschiedenis. Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop presenteert de video’s over de locaties. Video’s met verhalen verteld vanuit personen, zoals Grietje Bosker, de vrouw die stiekem als eerste over de Afsluitdijk liep. Ingecheckt op de iPhone app kan je zien wie er eerder de plek bezochten en kun je de locatie weer delen via social media kanalen Twitter en Facebook.

Xwashier doorbreekt de fysieke grenzen van het museum. Door de slimme inzet van multimedia en één heldere merkgedachte frissen Vandejong, Fabrique en het Nationaal Historisch Museum de vaderlandse geschiedenis op.
 
Techtalk
De applicatie is in huis ontwikkeld met behulp van het Python framework Django. Deze voorziet zowel de website als de iPhone App van de juiste content per gebruiker en locatie. Xwashier is onderdeel van het 'semantische' INNL netwerk. De profielinformatie en content worden gedeeld via het zogenaamde publish/subscribe model. De iPhone App zelf inclusief de beeldherkenningssoftware is samen met onze partner Q42 specifiek voor dit project ontwikkeld.