Algemene voorwaarden BNO

De algemene voorwaarden voor ontwerpopdrachten waarin de gebruikelijke afspraken met opdrachtgevers zijn vastgelegd (laatste versie 2013). NL / EN / DU / FR

Als ontwerper wil je je afspraken rond opdrachten goed vastleggen. Daarom bieden wij al jaren gratis te gebruiken algemene voorwaarden voor ontwerpopdrachten. Hierin zijn de gebruikelijke afspraken met opdrachtgevers vastgelegd: rechten, garanties, vrijwaringen en aansprakelijkheid.

Verschillende voorwaarden per discipline

Verschillen per discipline vragen om aangepaste of aanvullende voorwaarden. Er zijn specifieke voorwaarden voor onder andere interieurontwerp en –architectuur, industrieel ontwerp en interactief mediaontwerp. Daarnaast zijn er voor afspraken over de verdeling van rechten 'Aanvullende voorwaarden intellectuele eigendomsrechten' ontwikkeld.

Verkoopvoorwaarden productverkoop

Voor de verkoop en levering van producten zijn er verkoopvoorwaarden. Er zijn twee varianten beschikbaar: een voor de verkoop / levering van producten aan consumenten (ook via webshops) en een voor de verkoop / levering aan zakelijke afnemers.

Voor wie?

De basisversie Algemene voorwaarden BNO (Nederlandstalig) is voor iedereen gratis te downloaden. Wij vragen niet-leden om iedere verwijzing naar de BNO te verwijderen.

Als BNO-lid heb je toegang tot vertalingen, verschillende aanvullende voorwaarden en verkoopvoorwaarden. Daarnaast vind je een uitgebreide toelichting over gebruikswijze en wat de artikelen betekenen.

Vergelijking met andere voorwaarden

Het komt regelmatig voor dat een opdrachtgever liever met eigen inkoopvoorwaarden werkt, zoals bijvoorbeeld de Rijksoverheid die de ‘ARVODI’ gebruikt. Over het algemeen zal in die voorwaarden een aantal onderwerpen minder gunstig voor voor jou als ontwerper zijn geregeld (rechten, garanties, vrijwaringen en aansprakelijkheid). Wij hebben een vergelijking gemaakt van de ARVODI en de Algemene voorwaarden BNO (AV BNO). Deze vergelijking kan ook informatief zijn bij het doornemen van inkoopvoorwaarden van andere (grotere) opdrachtgevers.

Ook is er een vergelijking gemaakt van de voorwaarden voor architecten (DNR) en de AV BNO.

Algemene voorwaarden BNO


Aanvullende voorwaarden 

 

Verkoopvoorwaarden


Vergelijkingen


Lees meer