Prijsvragen voor ontwerpers in opleiding

De Do's en Don'ts bij het uitschrijven van een ontwerpwedstrijd.

Het uitschrijven van een prijsvraag kan om verschillende redenen zinvol zijn. Zo kan het een uitstekend middel zijn om publiciteit te genereren. Er zijn echter ook situaties aan te wijzen waarin het uitschrijven van een prijsvraag naar onze mening niet wenselijk is.


Zo denken wij dat een prijsvraag niet het geschikte middel is om een professioneel ontwerp of ontwerper te selecteren. In het algemeen gaan we er van uit dat een prijsvraag zich zou moeten richten op ontwerpers in opleiding. Voor hen kan deelname aan een prijsvraag zinnig zijn, niet alleen voor de leerervaring, maar ook voor de opbouw van een portfolio. Verder denken wij dat een prijsvraag het beste tot zijn recht komt voor niet-commerciƫle doeleinden.

In het document prijsvragen voor ontwerpers in opleiding doen wij een aantal aanbevelingen om een eventuele prijsvraag, voor zowel de deelnemers als de uitschrijver van de prijs, goed te laten verlopen.

Voor ontwerpwedstrijden en pitches voor professionele ontwerpers die niet meer in opleiding zijn, lees ons Pitchdossier.