Crowdfunding is een populaire manier om nieuwe projecten, ideeën of producten te financieren. Je kan zo namelijk in één keer een som geld ophalen bij een grote groep mensen. Om deze mensen te bereiken zijn er verschillende platforms waar je terecht kunt.
Voor een cultureel project is het platform Voordekunst heel geschikt om geld op te halen. Ben je bezig om een nieuw product in de markt te zetten en wil je de animo testen? Dan is het platform Kickstarter juist weer heel geschikt. En ondernemers die willen opschalen kunnen op Symbid hun investeerders vinden. Maar ook zonder platform kan je zelf een campagne opstarten. Kortom, een scala aan mogelijkheden.
Een product maken met voorfinanciering kan bijvoorbeeld via Voordekunst.nl
Verschillende manieren
Als je geld bij een grote groep mensen wilt ophalen, kan dat op verschillende manieren. Je kunt vragen om een donatie, geld lenen, aandelen beschikbaar stellen of een tegenprestatie leveren. Met dat laatste zijn veel ontwerpers bekend. Zo kan je je eigen publicatie realiseren als er voldoende pre-orders via je crowdfundingcampagne binnenrollen, of een oven bij elkaar sparen om je keramische werk naar een hoger plan te tillen en iedere donateur van een vaasje voorzien.
Grondig voorwerk en goede nazorg
Als je zelf aan de slag wilt met een crowdfundingcampagne, realiseer je dan dat het veel tijd en energie kost. Het meeste werk bij succesvolle campagnes zit hem in het grondige voorwerk en de goede nazorg. Alleen met een mooie filmpje kom je er niet. Allereerst is het belangrijk dat je een duidelijke propositie hebt. Wees zo concreet mogelijk: wat ga je precies voor wie aanbieden? Je kan je het beste laten inspireren door andere campagnes. Wat spreekt je aan? Wanneer ben je enthousiast of overtuigd?
Gaat het om een maatschappelijk project of een goed doel? Dan kun je onder andere terecht bij Voorjebuurt.nl
Doelbedrag
Om te kunnen crowdfunden moet je bovendien het doelbedrag bepalen. Globaal gezien wordt 20 tot 30 procent van het doelbedrag opgehaald uit je eigen netwerk. Het is daarom belangrijk om je netwerk eerst goed in kaart te brengen. Al tijdens de voorbereidingen van je campagne betrek je je ‘warme’ netwerk zodat zij bij de lancering kunnen zorgen voor een snelle start. En je creëert hiermee vertrouwen bij je ‘koude’ netwerk. Wees daarnaast bereid om ook zelf te investeren, en zo het maximale uit een campagne te halen.
Publiciteit
Tijdens een campagne is het zaak om zoveel mogelijk publiciteit te genereren. Je moet mensen tenslotte naar het platform zien te krijgen. Zorg daarom voor een goed communicatieplan, een overzichtelijke campagnepagina en een korte, bondige video. Bereid je tekst, video en foto's goed voor en maak deze makkelijk beschikbaar voor de pers om het te publiceren en voor de social media.
De lening is de meest populair vorm onder de crowdfundingplatforms dit kan bijvoorbeeld via Fundingcircle.nl
Tegenprestatie
Als de campagne eenmaal achter de rug is, moet je de tegenprestatie leveren. In de praktijk blijkt vaak dat de tegenprestatie op zich laat wachten door allerlei omstandigheden. Dan kan gebeuren, maar zorg er dan voor dat je tijdig met je financiers en achterban communiceert.
Financiering door middel van investeerders kan onder andere via Oneplanetcrowd.nl
Overzicht crowdfundingplatforms
Er zijn verschillende crowdfundingplatforms voor verschillende financieringsbehoeften: van donaties tot voorfinanciering, en van leningen tot investeringen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Mis jij nog een platform in het overzicht? Neem dan contact met ons op.
Donaties
De volgende platforms zijn geschikt voor maatschappelijke projecten en goede doelen. Je kunt er donaties ophalen. Donaties hoef je niet terug te betalen.
Voorfinanciering
Er zijn ook platforms waarbij je een product kan aanbieden dat nog gemaakt moet worden. Zodra je het bedrag hebt opgehaald dan kan je het product gaan maken en later aan de crowd toesturen. Het is eigenlijk een soort voorverkoop van je werk.
Leningen
De lening is de meest populair vorm onder de crowdfundingplatforms. Je haalt je doelbedrag op via de crowd en je moet dit na een bepaalde periode weer terugbetalen met rente. De leningen kennen een looptijd tussen de 3 tot 5 jaar en het rentepercentage varieert van 6% tot 9%.
Investeringen
Het is ook mogelijk om investeerders via de crowd aan te trekken. De bedragen liggen hoger dan bij een lening. De investeerder krijgt een aandeel in jouw bedrijf in ruil voor het geld. Je hoeft dus geen geld terug te betalen met rente zoals bij een lening maar je moet een stukje van je bedrijf overdragen aan de investeerder.