Salone del Mobile uitgesteld wegens het coronavirus, wat nu?

Veel hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt maar hier vind je een aantal punten die je in ieder geval kunt nagaan.

Was jij van plan om in april jouw werk te laten zien tijdens de beurs in Milaan, en vraag je je af wat te doen nu de beurs is uitgesteld wegens het coronavirus?

Denkbare vragen: Hoe zit het met de kosten die je al gemaakt hebt, kan je die vergoed krijgen? Hoe zit het met je contract met een galerie of de verhuurder van een beursstand? Is je werk al naar Milaan vervoerd en hoe krijg je dit nu weer terug? 

Checklist

Het antwoord op al deze vragen kan voor iedere ontwerper anders zijn, omdat veel afhangt van de afspraken die je hebt gemaakt. Hieronder vind je een aantal punten die je in ieder geval kunt nagaan: 

  • Controleer de contracten die je hebt afgesloten met betrekking tot de beurs, zoals een contract met je samenwerkingspartner in Milaan. Is er in de overeenkomst met de galerie, agent, beurslocatie of met de vervoerder iets geregeld over onvoorziene omstandigheden of wat er moet gebeuren met de kosten in het geval de beurs niet door kan gaan?  

  • Zijn de afspraken onduidelijk? Neem contact op met je contractspartner. Bespreek de situatie en zoek samen naar een oplossing.

  • Ben je verzekerd? Check of je gedekt bent in geval van een calamiteit als het coronavirus. Houd daarbij rekening met het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel dat nu nog positief is voor Milaan kan dat binnenkort veranderen. Voor veel verzekeraars is het formele reisadvies leidend.  

  • Had je al belangrijke afspraken gepland staan, bijvoorbeeld met potentiële opdrachtgevers of andere geïnteresseerden uit het buitenland? Check of er mogelijkheden zijn om die toch op een andere manier door te laten gaan.

  • De Milan Design Week is verplaatst naar 16 t/m 21 juni. Veel betrokkenen richten zich daar inmiddels op, waaronder Masterly – Dutch Pavilion, Organisation in Design (de organisatoren van Ventura Future en Ventura Centrale) en Litta. 

    Mocht je presentatieruimte door de verschuiving van data niet meer beschikbaar zijn en wil je toch in Milaan presenteren, neem dan zo snel mogelijk contact op met Uniquole (Masterly) secretariaat@uniquole.nl. Op basis van het grote Italiaanse netwerk wordt dan samen met jou gekeken naar een mogelijk alternatief. 

Ben je BNO-lid en kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met BNO advies (zakelijkadvies@bno.nl of 020 624 47 48).