Wat kun je doen als je onderneming in zwaar weer verkeert?

De impact van de crisis is voor iedere ondernemer anders. Sommigen hebben hun omzet zien stijgen anderen hebben inmiddels grote schulden en overwegen te stoppen. Wat kan je doen als je tot die laatste groep behoort?

De impact van de crisis is voor iedere ondernemer anders. Zo zijn er ontwerpers die hun omzet hebben zien stijgen maar zijn er ook ontwerpers met inmiddels grote schulden die overwegen om te stoppen. Wat kan je doen als je tot die laatste groep behoort? We zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

Ontwerpers met een eenmanszaak, VOF of CV

Neem contact op met je eigen gemeente voor advies, schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente gaat proberen een regeling te treffen met alle schuldeisers en kan daarvoor een schuldhulpverlener inschakelen.

Een andere mogelijkheid is dat de gemeente een lening (saneringskrediet) geeft waarmee alle schulden worden afgelost en je nog maar 1 schuld hebt namelijk de gemeente.

Is dit niet meer mogelijk en wijst de gemeente je verzoek af? Dan kan je aan de rechter om schuldsanering via de Wet Schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) vragen.

Ontwerpers en ontwerpbureaus met een BV, NV of Stichting

De Time-Out arrangement (TOA) maakt het mogelijk om je bedrijf tijdelijk “stop te zetten” om zo een faillissement te voorkomen. Hierbij helpt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, die op 1 januari 2021 in werking treedt. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met advies doorverwijzing en coaching.

Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)

Op 1 januari 2021 treedt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking. Deze wet heeft tot doel om faillissementen te voorkomen. De WHOA maakt het mogelijk om, als je in financiële problemen zit, je schuldeisers een financieel akkoord aan te bieden waarmee je de schulden van je bedrijf herstructureert. Het komt nu voor dat schuldeisers niet instemmen met dergelijke afspraken. Wanneer één of meerdere schuldeisers dwarsliggen, kan dit leiden tot een faillissement. Dit wordt onder de WHOA anders.

Als de rechter het aangeboden akkoord goedkeurt, moeten schuldeisers zich eraan houden. Dit kan tot gevolg hebben dat schuldeisers genoegen moeten nemen met bijvoorbeeld kwijtschelding, een gedeeltelijke afboeking of uitstel van betaling.

Ben je lid van de BNO en heb je aanvullende vragen of vragen van andere zakelijke of juridische aard? Neem dan contact op met BNO Advies via zakelijkadvies@bno.nl of juridischadvies@bno.nl.