#Artikelen

01.11.2023

5 Frames of Fame: Lilian van Daal

Anouk Stoffels, van Platform BNO Zuid, sprak met Lilian van Daal, een ontwerper die zich toelegt op biomimicry.


Interview door Anouk Stoffels


Biomimicry product ontwerper Lilian van Daal verbindt met haar werk de natuurlijke en de ontworpen wereld. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën en materialen weet zij de natuur nauwkeurig na te bootsen. Ze streeft ernaar om de rijke bibliotheek van oplossingen uit de natuur te onthullen en hiermee producten en processen op een duurzame manier te optimaliseren.


9 to 5? Hoe ziet jouw werkdag eruit?

‘‘Ik heb geen standaard van 9 tot 5 werkdag. Mijn studio zit aan huis waardoor werk en privé behoorlijk door elkaar heen lopen. Met twee jonge kinderen is plannen vaak lastig en werk je ook regelmatig op ongewone werktijden. Het werken aan huis maakt ook dat ik erg flexibel ben en daarnaast zie ik mijn werk niet als werk, maar ervaar ik het als een passie waar ik 24/7 mee bezig ben’.’

Foto: Heliodiscus

Hoe ziet je werkplek eruit?


‘‘In mijn thuiswerkkamer staat mijn computer, waar ik vaak bezig ben met 3D-modellering, schetsen en onderzoek, aangezien dat een groot deel van mijn werk vormt. Ook staat er een microscoop waar veel projecten mee gestart worden. Structuren uit de natuur fascineren me en daar haal ik veel informatie uit om producten efficiënter te maken. Ook vind ik het fijn de natuur op te zoeken, dit is mijn grootste inspiratiebron. 


Foto: Shapes of Sweden

Er zijn bepaalde natuurgebieden die ik vaak bezoek. Wij wonen aan de rand van de Veluwe bij de Posbank. Het bos is zo ongeveer onze achtertuin. Daarnaast hebben we zelf een grote tuin waarin we veel van ons eigen eten kunnen verbouwen.’’


Van welk project heb je het meest geleerd? Wat ging er goed en wat juist niet?

‘‘Mijn laatste project Peltchair heb ik samen met Leon Hubben van Studio Synergy gedaan. Leon is van origine wetenschapper maar doet art science projecten om bewustwording te creëren. In ons gezamenlijke project hebben we nauw samengewerkt wat uiteindelijk tot een geweldig mooi en innovatief resultaat heeft geleid.

Foto: Peltchair

Onze werkmethoden verschilden aanzienlijk. Ik heb vaker samengewerkt met wetenschappers maar niet op zo’n frequente basis. Dit was voor beide partijen even wennen, maar we hebben er beide enorm veel van geleerd en zijn heel blij met het resultaat!’’


Waar kunnen we jou vinden? Op welke hotspots? Offline/online?

‘‘Het project Stroncq in samenwerking met Omlab is momenteel te zien in CODA Apeldoorn in de Paper Art-expo. Tegelijkertijd rond ik voor Silversquare een uitgebreide coworkingspace af in Louvain-la-neuve, België. In dit pand staat de natuur centraal en ook het ‘re-connecten’ met natuur wat wetenschappelijk bewezen gunstig is voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Dit pand zal openen begin 2024. Daarnaast deel ik veel van mijn proces op Instagram en mijn website.”

Foto: Stroncq

Wat inspireert jou?

‘‘Mijn werk vindt zijn oorsprong in de filosofie van biomimicry, wat neerkomt op ‘het leren van de natuur’. De natuur herbergt een onuitputtelijke bron van kennis die we kunnen benutten om onze producten doeltreffender te maken. Dit is waar ik in mijn projecten naar streef. De natuur is immers de meest efficiënte ontwerper. Platforms die ik daarom ook volg zijn natuurfotografen, parametrische ontwerp platforms en natuurlijk veel platforms omtrent biomimicry.”

Foto: Biomimicry 3D printed soft seat