#Artikelen

09.04.2024

A Day in the Life: Ro Smit

In onze rubriek A Day in the Life schetsen ontwerpers met een bijzondere werkwijze een beeld van een typische werkdag. Deze keer een kijkje in de keuken van social designer Ro Smit.


Fotograaf portretfoto: Anna-Marie Janssen

Roland Pieter Smit is een designer met een heldere missie. In zijn manier van werken volgt hij drie principes: respecteer regionale hulpbronnen, werk samen met de gemeenschap en ethiek staat gelijk aan esthetiek. Inclusie is altijd zijn drijfveer geweest. Vanuit Studio Ro Smit in Alkmaar verbindt hij mensen, onderzoekt hij traditionele ambachten, voegt hij waarde toe aan afvalstromen én verbetert hij de levens van de makers.


Allereerst, beschrijf hoe een typische werkdag er voor jou afgelopen week uitzag.

‘‘Op een normale dag start ik op in de Maekplaats, mijn atelier in de Oude Drukkerij in Alkmaar. Het is een fijne creatieve broedplaats waar ik iedere woensdag en vrijdag mijn gasten ontvang; de Alkmaekers. Dat zijn jonge Alkmaarders met verschillende vormen van autisme. Samen duiken we in verschillende oude ambachten. Zo maken we onder andere kussens en tassen, met lokale grondstoffen en oude ambachtstechnieken voor de Alkmaeker-collectie. Op een typische dag staat de ruimte vol met potten en pannen op het vuur, waarin we linnen stoffen kleuren met pigmenten afkomstig van de inheemse bloemen die ze zelf hebben laten groeien. Dit moet allemaal volgens precieze specificaties gebeuren, hoewel we het juist mooi vinden als het handgemaakte zichtbaar is.

Foto: de Maekplaats | Fotograaf: Anna-Marie Janssen

Wat was een bijzonder project waar je aan hebt gewerkt?

‘‘We hadden deze week de opening van onze expositie in Stedelijk Museum Alkmaar. Het was de kroon op ons werk. Niet alleen door de feestelijke opening, maar vooral ook vanwege de stralende trots op de gezichten van de Alkmaekers!

De opening ging goed. Er was een mooie opkomst en de gave soundscapes van Projekt Transcendent dompelden de bezoekers echt onder in het project. Het vieren van een feestje kun je wel overlaten aan Stedelijk Museum Alkmaar. Het is een fijne groep enthousiastelingen.”

Foto: de Maekplaats | Fotograaf: Anna-Marie Janssen

Wat zou je anders hebben willen doen, en waarom?

“Ik zou een betere balans willen vinden tussen tijd en energie, want ik ga overal voor de volle 100% voor. En dat geldt niet alleen voor vandaag...’’


Waar komt jouw drive vandaan? Wat inspireert jou om op deze wijze te werken?

“Voor mij kan iets nooit als mooi worden beschouwd als het ethisch niet klopt. Daarom ontwerp ik systemen waarin alles in balans is. Ik hou ervan wanneer mens, materiaal en verhaal samenkomen. Dat past bij mij als social designer en is voor mij een continue bron van inspiratie.

Foto: de Alkmaekers | Fotograaf: Brendan de Clercq

Wat zou je andere ontwerpers willen meegeven?

‘‘Volg je gevoel en vind je eigen weg. Laat je niet teveel leiden door de meningen van anderen :-). En blijf vooral de wereld om je heen bevragen.”