#Artikelen

27.02.2024

A Day in the Life: Suzanne Oude Hengel

In onze rubriek A Day in the Life schetsen ontwerpers met een bijzondere werkwijze een beeld van een typische werkdag. Dit keer knit researcher en footwear innovator Suzanne Oude Hengel.


Foto: Suzanne Oude Hengel | Fotografie: Knit in Motion team


Suzanne Oude Hengel is oprichter van Knit in Motion [KiM], een ontwerp-, ontwikkelings- en consultancy studio gespecialiseerd in breien. Met een combinatie van technische kennis en creatief ontwerp ontwikkelt ze innovatieve breioplossingen voor schoeisel. Haar doel is om de traditionele definitie van breien te herdefiniëren en opnieuw vorm te geven, met een sterke focus op functionaliteit en een unieke esthetiek.


Beschrijf hoe een typische werkdag er voor jou in de afgelopen week uitzag

Suzanne: “Ik ben meestal te vinden in onze studio in Arnhem waar we werken met een team van internationale freelancers. Daar begint mijn dag altijd met een kop koffie, een must voor een goede start. Daarna duiken we in de agenda en e-mails en plannen we de dag. Elke dag is anders omdat we voornamelijk met internationale klanten werken.

Foto: Proces Timberland Future 73 | Fotograaf: Michele Boulogne

    De week kent verschillende facetten. Twee of meer dagen noem ik ‘breidagen’. Dan verruil ik mijn studio voor een breifabriek in Lichtenvoorde. Tijdens deze sessies probeer ik zo min mogelijk vergaderingen te plannen, zodat ik me volledig kan concentreren op het ontwikkelen van proeven en producten, wat natuurlijk mijn voorkeur heeft.”



“Bij KiM schetsen direct op de machine, we gaan zelden zitten om te tekenen.”


–  Suzanne Oude Hengel


Wat was een bijzonder project waar je aan hebt gewerkt?

“In samenwerking met Timberland hebben we het project Future 73 gelanceerd. De collectie omvat kleurrijke gebreide schoenen en kledingstukken. Bij het ontwerp van de gebreide boot hebben we comfortabele delen geïntegreerd en de patroondelen beperkt tot één patroondeel. Voor Timberland bracht dit een fris en vernieuwend perspectief op hun erfgoed en merk.”

Foto: Timbaland Future 73 | Fotograaf: Timberland

Is er iets dat je zou willen veranderen in je werkproces?

“Ik ben op zoek naar een betere balans tussen mijn zakelijke verantwoordelijkheden en mijn creatieve werk. Mijn passie ligt echt bij het maken en ontwikkelen, maar als oprichter moet ik natuurlijk ook de koers van de studio bewaken.”


Waar komt jouw drive vandaan?

“Mijn drive komt voort uit mijn achtergrond als zelfstandig maker en mijn diepgewortelde overtuiging dat er altijd ruimte is voor verbetering. KiM is eigenlijk een uitbreiding van mijn werk en de methodologie die ik door de jaren heen heb ontwikkeld. Ik ben vaak gefrustreerd geweest door een gebrek aan bereidheid binnen de textielindustrie om nieuwe benaderingen te omarmen en traditionele denkwijzen uit te dagen. KiM is ontstaan uit die frustratie, als een manier om grenzen te verleggen, te experimenteren en de status quo uit te dagen.

Foto: Suzanne Oude Hengel | Fotograaf: Kim de Jong

Ik voel een sterke drang om traditionele ideeën over breien te doorbreken en nieuwe mogelijkheden te verkennen, waarbij ik voortdurend zoek naar antwoorden op het ‘hoe’ en ‘waarom’.


Centraal in mijn werk staat daarom ook het zelf bedienen en programmeren van de breimachines, aangezien dit me de vrijheid geeft om mijn ontwerpen uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van anderen. Ik blijf altijd nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de technologie en blijf mezelf uitdagen door te vragen: wat kan deze machine nog meer?”



Wat zou je andere ontwerpers willen meegeven?

“Denk groot en wees niet bang om je eigen pad te bewandelen. En als je beroep niet bestaat, creëer het dan zelf. 
Wat mij helpt is om mijn dromen als een stip op de horizon te plaatsen en daar stap voor stap ernaartoe te werken.”