#Artikelen

20.12.2023

Back to the Future

In Back to the Future vragen we onze leden om terug te blikken naar het designjaar 2023 en vooruit te kijken naar het jaar dat gaat komen. Dit keer spraken we achtereenvolgens met Wisse Trooster, studio MAST en Daphne de Vries.


Wisse Trooster

Naam studio: Wisse Trooster

Ontwerpdiscipline: industrieel ontwerp


Wat heeft 2023 gebracht? Waar ben je trots op?

Foto: Wisse tijdens Isola, Milaan | Fotograaf: Gabriele Correddu

Ik ben er trots op dat ik in 2023 veel heb kunnen doen om Dutch design een podium te bieden. In samenwerking met het Nederlandse consulaat in Milaan heb ik Koningin Máxima zowel in Eindhoven als in Milaan rond mogen leiden, waarbij meer dan 40 ontwerpers en bedrijven hebben kunnen vertellen wat een podium als Milaan voor ontwerpers kan betekenen.


Als onderdeel van grotere exposities heb ik een aantal jonge talenten met Isola in Milaan en Eindhoven een duwtje in de rug kunnen geven. In samenwerking met Kamer 465 heb ik dit ook bij Eigen Huis en Interieur op de VT Wonen Beurs kunnen doen.                                                                                          



Welke nieuwe ontwikkelingen zie je in het ontwerpvak? Wat zijn de trends en thema’s voor 2024?

“In 2023 hebben we al iets kunnen proeven van de integratie van AI in het ontwerpproces op de afstudeerexposities van de academies in Nederland. Ik kijk ernaar uit om komend jaar te zien welke stappen jonge ontwerpers en studenten op dit gebied zullen zetten. Verder verwacht ik dat er, voortbouwend op dit jaar, weer meer ontwerpers hun eigen tools zullen maken of bestaande productietechnieken zullen hacken om andere objecten te kunnen maken met dezelfde materialen. En ik hoop dat naast duurzaam ontwerp ook social design een Dutch design export ‘product’ wordt.”

Foto: Tools and Crafts DDW23 | Fotografie: Bracket Studio

Wat ligt er voor je in het vooruitzicht?

“Komend jaar organiseer ik weer een aantal pop-up exposities in Nederland, waaronder een in samenwerking met Studio mo man tai bij Carlos in Huis in Deventer, waar ik in de buurt ben opgegroeid, en in de Randstad. Verder zet ik mijn partnerschap met Isola voort om weer veel Dutch design een plek te geven tijdens Salone del Mobile 2024.

Naast het organiseren van exposities ga ik mij ook inzetten om zakelijke connecties te leggen voor ontwerpers, zodat er, naast PR en marketing door het tonen van werk, ook omzet gegenereerd kan worden.”

Foto: Rondleiding Koningin Máxima | Fotografie: about today

Matteo Renna and Stefan Fahrngruber

Studio name: Studio MAST

Design Discipline: experience and exhibition design


What has the year 2023 brought you? What are you proud of?


2023 was a great second year for us. Our unique combination of high end interior design, interaction design and sustainable practice sparked a lot of interest. We had the honour to work on two design weeks this year.


Milan Design Week where we took over Piazza Cittá di Lombardia, creating an exhibition space for Isola design group. And Dutch Design Week, where we could design the appearance of the Ketelhuis plein.

Photo: Matteo Renna and Stefan Fahrngruber | Photographer: Alessandro Reginato


Further we’re especially proud about our contribution to this years Amsterdam Light Festival. Our artwork “Is it really you” mimics a facial recognition algorithm and questions the ethics of AI.”

Photo: Circolare – The Circular Village, Milan Design Week 2023 | Photograher: Filippo Ferrarese

What new developments do you see in the field of design? What are the trends and themes for 2024?

We’re always amazed how much new sustainable and recycled materials appear and we’re keen to check them out.  Although circularity seemed to be a trend beginning of 2023 we think that the topic of AI clearly dominated this year. For 2024 this will continue for sure and time will tell how much AI will impact our sector.

Photo: Ketelhuisplein, Dutch Design Week 2023 | Photography: Cinemore

What lies ahead for you?

Were excited to start 2024 with new interior projects in the cosmetic industry and the assignments to work on some exhibition concepts. A new exhibition designed by us will open February at the Zuiderzeemuseum. We will also launch more design products next year.

Photo: Is it really you, Amsterdam Light Festival 2023 | Photography: Studio MAST


Daphne de Vries

Naam studio: Bureau Merkwaardig

Ontwerpdiscipline: grafisch ontwerp


Wat heeft 2023 gebracht? Waar ben je trots op?

Het jaar begon met een nieuw avontuur: mijn compagnon trok zich terug uit onze ontwerppraktijk en sinds begin dit jaar zet ik Bureau Merkwaardig zelfstandig voort. Dat was natuurlijk spannend, maar is goed bevallen.


Een greep uit de projecten waar ik dit jaar aan heb mogen werken: de website voor AlgoSoc, een 10-jarig onderzoeksprogramma van vijf universiteiten over de beleidsvorming in de algoritmische samenleving.

Foto: Daphne de Vries

Voor 2turvenhoog ontwerp ik jaarlijks de publiciteitscampagne en voor het Montessori Lyceum Amsterdam alle communicatieuitingen. Mijn vormgevingsjaar eindigt feestelijk met een nieuw nummer van het tijdschrift Roma Aeterna en de lancering van het opleidinginstituut De Seksualiteitschool. 

Foto: website AlgoSoc

Welke nieuwe ontwikkelingen zie je in het ontwerpvak? Wat zijn de trends en thema’s voor 2024?

Ik kan natuurlijk niet om de razendsnelle ontwikkelingen van AI heen. Enerzijds denk ik dat de aard van deze technologie eenvormigheid stimuleert. Maar aan de andere kant neemt de implementatie in de grafische software nu al werk uit handen en biedt het nieuwe mogelijkheden. Er ontstaat ruimte voor creativiteit en vernieuwing. Aan ons om daar bewust mee om te gaan en zo positieve impact proberen te hebben op de wereld en de mensen om ons heen. Dat is hard nodig in een wereld die zo onder spanning staat. En daar zet ik mijn creatief vermogen graag voor in. 

Foto: tijdschrift Roma Aeterna

Wat ligt er voor je in het vooruitzicht?

Naast mijn toegepaste werk maak ik ook graag ruimte vrij voor autonome projecten. Zo heb ik dit najaar een eerste voorzichtige versie van de video-installatie Fixed in Motion gepresenteerd, over stilstand en beweging in een wereld van voortdurende transformatie. Voor de eerste fase van mijn meerjarenproject Typefacing Rome reisde ik naar Rome op zoek naar dé Romeinse Letter. Beide projecten hoop ik in 2024 verder uit te werken.

In januari wordt een typografische bijdrage getoond in de opera The World’s Wife van Ragazze Quartet. Verder werk ik aan een podcast over boekontwerp en ga ik de jubileumuitgave voor 25 jaar 2turvenhoog verzorgen. Op naar een inspirerend 2024!

Foto: campagne 2turvenhoog Festival


Dd, Dutch designers Yearbook ’23-’24

Meer Back to the Future: op 15 december 2023 verscheen Dd Yearbook ’23-’24, een overzichtswerk boordevol hoogtepunten uit het afgelopen designjaar én een vooruitblik naar de trends en thema’s in 2024. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays en interviews, opvallend eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnend werk en portretten van beeldbepalende designers als Studio Dumbar/DEPT®, Djenné Fila, Marcos Kueh en Karel Martens.