#Artikelen

20.02.2024

Extravet #37

Een long read met alle ins en outs omtrent SEO, de schitterende rebranding van de New York Botanical Garden en een chatbot waarmee je alle edities van Halfvet kunt doorzoeken. Jeroen Disch over items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Must Read

Beeld: Growtika (Unsplash)

Sinds Google marktleider is, passen bedrijven het ontwerp van hun websites aan om beter te scoren in de ogen van de zoekmachine. Dit is niets nieuws, maar inmiddels is de design-eenheidsworst gigantisch. Iedereen optimaliseert zich suf en dat gaat ten koste van eigenheid en experiment. Deze long read geeft je alle SEO ins en outs en kijkt vooruit naar de future of search.


Must See

Beeld: Wolff Olins

Schitterende rebranding van de New York Botanical Garden door Wolff Olins. De typografie is wonderschoon – het custom lettertype doet denken aan de zwierige Goudy Sans. Love it 🫶


Must Use


De afgelopen weken heb ik gewerkt aan een nieuw onderdeel van Halfvet: een eigen chatbot! 🎉🤖

Met de Halfvet GPT doorzoek je het hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.

Dus ben je de naam vergeten van dat ene tooltje waarmee je gradients maakt, zoek je artikelen over de cookieless era, of wil je weten wat ik van illustrator Christoph Niemann vind? Vraag het de Halfvet GPT!

Beeld: Jeroen Disch

Tip: vraag door als je niet tevreden bent met het antwoord. Soms vergeet de bot bijvoorbeeld om de link te vermelden naar de website waar het antwoord over gaat – daar moet je dan naar vragen.

Dooie mus alert: de Halfvet GPT is alleen beschikbaar als je een Plus-account bij OpenAI hebt.

Hoe ik de chatbot heb gemaakt? Dat was zowel eenvoudig als frustrerend…

Een GPT is een variant van ChatGPT met een specifiek doel en getraind op eigen instructies en data. Iedereen met een Plus-account kan een GPT aanmaken. Het configureren van de GPT verloopt via een chat-interface, zoals je gewend bent in ChatGPT. Om m’n GPT te trainen op eigen data, heb ik alle Halfvet-edities geupload. Omdat je maximaal 20 documenten kunt uploaden, heb ik de nieuwsbrieven per jaargang gebundeld in een .txt-file.

Maar m’n archief staat online bij Beehiiv (waarvan de nieuwsbrieven tot 2023 geïmporteerd waren vanuit Revue) dus heb ik ze eerst in de browser per editie geëxporteerd als HTML-file zodat ik ze lokaal had. Om meerdere edities te kunnen samenvoegen in één jaar-file heb ik geprobeerd om te converteren naar ASCIIDOC, maar de code bleek niet ‘gestructureerd’ genoeg. Converteren naar Markdown (met deze fijne tool) gaf een beter resultaat. Vervolgens in Teksteditor alles copy-pasten naar een jaar-file en bewaren als .txt bestand. Die files uploaden naar de GPT et voilà!

Vervolgens kun je allerlei instructies geven over hoe je wil dat de chatbot zich gedraagt. Het is soms zoeken naar de juiste formulering, want de bot kan nogal hardleers zijn. Bijvoorbeeld: ik wil dat m’n GPT altijd linkt naar de website waarover het antwoord gaat. Maar hoe ik het ook vraag (soms werkt schreeuwen in HOOFDLETTERS of boos worden), het is geen garantie dat ‘ie in alle gevallen een link plaatst.

De techniek voelt nog wat buggy en de antwoorden zijn soms wat gebrekkig, maar overall ben ik heel tevreden met de bot. Het is waanzinnig om te zien hoe goed de GPT is te trainen op eigen data. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt en of het een nuttige tool voor je is. Let me know!


Jeroen Disch is art-director en voorheen design lead bij digitaal ontwerpbureaus Bravoure en GRRR. Hij geeft gastlessen en trainingen en schrijft over digital design in zijn nieuwsbrief Halfvet.

De redactie heeft geprobeerd om alle rechthebbenden van de beelden te achterhalen. Ben je de rechthebbende van een beeld en heb je geen toestemming gegeven voor de publicatie, neem dan contact op via website@bno.nl.