#Artikelen

15.04.2024

Extravet #39

Hoe smaak een krachtig wapen wordt tegen AI, de motion identity voor Instagram ontwikkeld door Studio Dumbar en een gradient-tool die levendige en rijke kleurverlopen creëert. Jeroen Disch over items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Must Read

Beeld: Jeroen Disch

AI zal alles in het ontwerpproces automatiseren dat kan worden geautomatiseerd. Wat overblijft zijn de echt menselijke aspecten van ons vak die lastig zijn uit te besteden. Als je als ontwerper zoekt naar bestaansrecht op lange termijn, richt je dan op typisch menselijke vaardigheden die technologie niet kan kopiëren.

Er zijn denk ik drie design skills die voor ontwerpers cruciaal worden:

  • Menselijkheid: empathie tonen, ethisch handelen, lichamelijkheid, de waarom-vraag stellen, verantwoording afleggen.

  • Systeemdenken: context bieden, consistentie, schaalbaarheid, samenwerken, belangen afwegen (business vs. gebruikersbehoeften vs. techniek vs. merk).

  • Visie: persoonlijkheid, mening, je eigen geschiedenis, intentie, een antenne voor trends om het onuitgesprokene te benoemen.

Bij visie hoort ook nadrukkelijk: het hebben van smaak. Een eigen mening over wat schoonheid is. Een gevoel voor esthetiek, gevormd door jarenlange bewuste en onbewuste inspiratie. Want het ontwikkelen van goede smaak kost tijd.

Elizabeth Goodspeed schreef een schitterend essay over het belang van smaak. Ze zegt: “Taste is what enables designers to navigate the vast sea of possibilities that technology and global connectivity afford, and to then select and combine these elements in ways that, ideally, result in interesting, unique work.”

Smaak is misschien wel ons grootste wapen tegen AI.


Must See

Studio Dumbar heeft een prachtige motion identity ontworpen voor Instagram. Het meest geslaagd vind ik het menselijke gevoel dat de stijl heeft. Door imperfectie toe te voegen lijkt het alsof een echt persoon elementen laat bewegen. Dat sluit goed aan bij de doelgroep van creators.

Beeld: Studio Dumbar

Must Use

Beeld: Chris Meehan & Erik Kennedy

Gradient Generator is de fameuze gradient-tool van Chris Meehan en Erik Kennedy die kleurverlopen maakt die wél helder en rijk van kleur zijn, maar nu als Figma plugin.


Jeroen Disch is art-director en voorheen design lead bij digitaal ontwerpbureaus Bravoure en GRRR. Hij geeft gastlessen en trainingen en schrijft over digital design in zijn nieuwsbrief Halfvet.


De redactie heeft geprobeerd om alle rechthebbenden van de beelden te achterhalen. Ben je de rechthebbende van een beeld en heb je geen toestemming gegeven voor de publicatie, neem dan contact op via website@bno.nl.

The editors have tried to find out all rights holders of the images. If you are the rights holder of an image and have not given permission for its publication, please contact website@bno.nl.