#Artikelen

14.05.2024

Extravet #40

Een manifest over frictie in design, de visual identity van het Almaty Museum of Arts door thonik en beeldbanken met AI-visualisaties. Jeroen Disch over items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Must Read

Veel design is gericht op zo min mogelijk frictie. Da’s efficient en makkelijk, maar maakt gebruikers ook passief en minder kritisch. Filosoof Miriam Rasch stelt: a complete removal of friction means standing still. Luna Maurer, Roel Wouters en Alexandra Barancová hebben een geweldig manifest geschreven over de functie en het belang van frictie in design. Lezen!


Must See

Thonik ontwierp de visual identity voor het Almaty Museum of Arts in Kazachstan en baseerde het systeem op de schuine muren van het museum. Nice job 🙌

Beeld: thonik

Must Use

Hoe ziet kunstmatige intelligentie eruit? Op zoiets ongrijpbaars kunnen we alleen maar onze fantasieën projecteren. Die projecties verschillen per persoon, maar een aantal elementen zie je vaak terug als AI wordt gevisualiseerd: robots, breinen, handen en getallen – vaak in koud, blauw licht. Om een alternatief te bieden voor dit soort clichébeelden is vorig jaar Better Images of AI gelanceerd, een vrij te gebruiken beeldbank met een brede variëteit aan fantasieën over hoe AI eruit ziet.

Ook Google heeft nu een poging gedaan. Ze hebben 13 internationale kunstenaars gevraagd om AI te vatten in beelden. Het resultaat is Visualising AI, een collectie van 100 beelden en animaties, vrij te gebruiken.

Beeld: Google DeepMind


Jeroen Disch is art-director en voorheen design lead bij digitaal ontwerpbureaus Bravoure en GRRR. Hij geeft gastlessen en trainingen en schrijft over digital design in zijn nieuwsbrief Halfvet.


De redactie heeft geprobeerd om alle rechthebbenden van de beelden te achterhalen. Ben je de rechthebbende van een beeld en heb je geen toestemming gegeven voor de publicatie, neem dan contact op via website@bno.nl.

The editors have tried to find out all rights holders of the images. If you are the rights holder of an image and have not given permission for its publication, please contact website@bno.nl.