#Artikelen

28.03.2024

Mazzo Blues in Milano

De BNO volgt leden die binnenkort hun nieuwe werk presenteren tijdens de Milaan Design Week 2024, in drie stappen: in aanloop ernaartoe, tijdens hun expositie en met een reflectie achteraf. Dit keer designer Arian Brekveld.


Tekst door Viveka van de Vliet

Fotograaf portret: Simone van de Kam


Eén ontwerper, een ontwerpduo en een gelegenheidstrio ontwerpers presenteren binnenkort weer in het hart van Milaan. De BNO volgt de ontwerpers Arian Brekveld, Rive Roshan en Simone Post, Elvis Wesley en Adrianus Kundert in hun voorbereiding, ieder op een andere locatie tijdens de Milaan Design Week, en reflecteert samen met hen na afloop. In dit eerste deel: de voorbereiding. ‘Hoe pak je dat aan, hoe presenteer je je, waarom sta je op een bepaalde plek en wat wil je eruit halen,’ zijn een aantal vragen die we hen stellen. 


Thuis bij Arian Brekveld in de bosrijke omgeving van Brummen, staat een soort pronkkast vol door hem gemaakte modelletjes van stoelen, prototypes van kleurige vazen en karaffen. Het zijn vooral vazen die in de meerderheid zijn. “Voor vazen kun je me altijd wakker maken”, zegt hij. “Het liefst zou ik elke dag een nieuwe willen ontwerpen. In mijn vormonderzoek kan ik er veel in kwijt, over hoe vlakken en vormen in elkaar kunnen overvloeien, bijvoorbeeld. Die kennis gebruik ik ook in mijn andere ontwerpen, zoals in de vliegtuigstoelen voor KLM. Het geeft mij de vrijheid om een nieuwe vorm, een nieuw kleurenpalet en de functie van een vaas samen te laten vloeien.”

Bij hem thuis zijn de vazen altijd leeg, want de ontwerper koopt zelden bloemen; hij ziet het product als een verhalend object. Hierdoor ontstond het idee om een nieuwe serie te ontwerpen die niet alleen maar staan te wachten op een boeket bloemen. Met de introductie van dit ontwerp presenteert Brekveld in samenwerking met Royal Delft bij Masterly in Pallazo dei Giureconsulti, Milaan. De serie verdiende een passende Italiaanse titel: Mazzo Blue Collection (Mazzo betekent boeket).

Beelden: Arian Brekveld voor Royal Delft, Samples en Mazzo 4 - New Red

Dertig jaar geleden presenteerde Brekveld zich voor het eerst in Milaan. Hij woonde er toen zelfs. Na de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (nu Design Academy Eindhoven), wilde hij naar het buitenland en ging - klassiek - met een mapje onder zijn arm in de bus naar Milaan en belde aan bij de bekende Nederlandse ontwerper Maarten Kusters voor een stage. Voor Kusters ontwierp Brekveld een product voor Steel, een nieuw staalmerk, en presenteerde dat voor het eerst op de Salone del Mobile in 1994. Daarna ging hij met enige regelmaat naar Milaan. Vaak met Droog Design (in 1995 met zijn bekende Soft Lamp) en met Vitra samen met Hella Jongerius, maar ook met andere merken zoals Royal Leerdam, Royal Delft en Montis.  

Brekveld presenteert opmerkelijk vaak in samenwerking met een merk, zoals dit jaar met Royal Delft. “Ik start vaak met een idee, werk het uit en kijk dan waar het bij zou passen”, zegt hij over zijn aanpak. Royal Delft was zeer enthousiast over het concept van de Mazzo Blue-vazen die Brekveld een jaar geleden liet zien. Samen ontwikkelden ze de producten. Het bedrijf paste het befaamde handschilderwerk toe en zorgde voor de productie. “Ik vind die samenwerkingen interessant. Je brengt elkaars expertise samen en als de klik met zo’n bedrijf goed is, dan komt alles vaak goed. Met Royal Delft werkt het heel harmonieus”, is zijn ervaring.

Beeld: Arian Brekveld voor Royal Delft, Handpainted Decor door Royal Delft

Deelnemen aan Milaan Design Week vindt Brekveld te kostbaar als individueel ontwerper. “Ik ben niet zo’n zichtbare ontwerper; ik heb behoefte aan de zichtbaarheid bij een merk”, vertelt hij, “en ik wens mijn ontwerpen alle aandacht, roem, en vreugde toe.” Samen met Royal Delft kan dat. In de grote ruimte van het Pallazzo, met een zeven meter hoog plafond, tonen ze de serie vazen sec op de tafels die Brekveld eerder ontwierp voor zijn presentatie bij de vorige editie van GLUE, de designbeurs in Amsterdam. “Ik neem ze als rondreizende meubels mee naar alle plekken waar ik mijn werk laat zien.”

“Het heeft allure om mijn nieuwe collectie te lanceren bij Masterly, in het hart van de stad”, vindt de ontwerper. “Ik denk dat er op dit moment geen betere plek voor mij is. Masterly is een verzamelplek binnen de grote beurs, waar journalisten, fabrikanten, verzamelaars en designliefhebbers komen.”

Beelden: Arian Brekveld voor Royal Delft, Mazzo 3 en Front detail

Hij bekijkt Milan Design Week met andere ogen dan vroeger. Toen moest je naar Milaan, omdat je anders alles zou missen. Maar met de zichtbaarheid van nu, gaat dat niet meer op; iets missen is niet meer zo erg. “Ik vind het nu leuker, het voelt minder als werk. Vroeger kampeerden we bij Monza, omdat we geen cent te makken hadden. Nu logeer ik met plezier, samen met mijn vrouw, in een dorp op een uur reizen van de stad. We gaan langer, nemen de tijd om elders inspiratie op te doen, zoals bij Fondazione Prada, en ik sta meer dagen bij mijn eigen werk.” Dat biedt een uitgelezen kans om zijn netwerk uit te breiden.

Hij is al bezig om zijn beurspresentatie in het Engels voor te bereiden, voor de buitenlandse contacten die hij daar graag wil opdoen. Want naast de mooie Nederlandse keramiek- en meubelmerken als Cor Unum, Montis, Spectrum en Royal Tichelaar, is het voor Brekveld tijd om een goed buitenlands merk aan zijn portfolio toe te voegen. “Een interessant gesprek met een Duits meubel- of keramiekmerk lijkt me fantastisch. Ik woon tegen de grens en als je een relatie op wilt bouwen en samen iets wilt ontwikkelen, is het is belangrijk dat je elkaar vaak kunt zien”, zegt de ontwerper. 


Meer informatie

Mazzo Blue Collection bestaat uit drie verschillende kleuren keramische vazen waarbij de contouren van de hals organisch is ontworpen en geïnspireerd op de grafische lijnen van bloembladeren. De eerste van de serie heeft twee bladeren, die met drie of vier bladeren hebben een los onderdeel dat bij Royal Delft van de kenmerkende traditionele, Delfts blauwe handbeschilderde bloemenpatronen is voorzien. Zodoende bevatten de vazen toch een vol boeket bloemen.


Milaan Design Week 2024

Dit jaar reizen communicatiemanager Sophie Tijssen en jurist Pascale Kos naar Milaan. Ze bezoeken onder andere de ontwerpers Arian Brekveld, Rive Roshan en Simone Post, Elvis Wesley en Adrianus Kundert om te kijken hoe het ze vergaat. 

Ben je BNO-lid en exposeer je dit jaar ook tijdens Milaan Design Week? Laat het ons weten via sophie@bno.nl, dan komen we graag bij je langs!