#Artikelen

18.04.2024

Rive Roshan in Milano

De BNO volgt leden die hun nieuwe werk presenteren tijdens de Milaan Design Week 2024, in drie stappen. Dit keer Rive Roshan tijdens hun expositie in Milaan.


Tekst door Pascale Kos en Sophie Tijssen | Fotografie: Sophie Tijssen


Eén ontwerper, een ontwerpduo en een gelegenheidstrio ontwerpers presenteren in het hart van Milaan. De BNO volgt de ontwerpers Arian Brekveld, Rive Roshan en Simone Post, Elvis Wesley en Adrianus Kundert in hun voorbereiding, ieder op een andere locatie tijdens de Milaan Design Week, en reflecteert samen met hen na afloop.


Op dinsdagochtend lopen we in de wijk Isola door een lage deur een prachtige binnentuin in. Grenzend aan de ruimte waar Solidified presenteert, een samengestelde tentoonstelling van Studio Rive Roshan, Rick Tegelaar, Jesse Visser, Umut Yamac en Form Editions. We hebben afgesproken met Ruben de la Rive Box van Rive Roshan. Zijn partner, Golnar Roshan, arriveert vanavond. 

Foto: Pascale Kos in gesprek met Ruben de la Rive Box

Het gepresenteerde werk is naar Milaan vervoerd in twee busjes, ondanks Rubens aanvankelijke twijfels; hij had liever een grote vrachtwagen met een professionele chauffeur ingehuurd. Uiteindelijk bleek het advies om twee kleinere busjes te gebruiken, dat de Solidified-groep gaf, heel waardevol. Achter de binnentuin bevindt zich een doodlopend straatje waar de busjes konden staan om uit te laden. Een grote vrachtwagen had hier nooit kunnen komen. 

Rive Roshan heeft veel geleerd van eerdere deelnames in Milaan. Ruben legt uit: “Destijds hebben we te veel gedaan voor anderen, waardoor ons eigen werk minder opviel. Daarom is de samenwerking met de ontwerpers binnen Solidified, en de taken die David Heldt op zich heeft genomen, een uitkomst voor Rive Roshan.” Verder vertelt hij: “David heeft in Milaan gewoond en heeft een relaxed karakter. Rondom de binnentuin hier wonen natuurlijk gewoon mensen, maar door David zijn er geen problemen.”


Solidified

Bij aankomst in Milaan waren de ontwerpers aangenaam verrast door de hoge plafonds van de expositieruimte, waardoor de werken goed tot zijn recht komen. Door middel van doorschijnende gordijnen zijn verschillende expositieruimtes gecreëerd. Bij onze eigen binnenkomst worden we verwelkomd door een tafel vol verschillende materialen, een soort moodboard van de deelnemende Solidified-ontwerpers, dat een kleurrijke preview biedt van wat nog komen gaat.

Foto: Illuminated Transitions

Ruben heeft die ochtend eindelijk de maalstand van de koffiemachine onder controle gekregen, en we praten verder onder het genot van een echte Italiaanse espresso. Het wordt ons eens te meer duidelijk dat er veel regelwerk achter deze expositie zit. Ruben licht toe: “We werken met diverse sponsoren, zoals Montis en Moooi. En ook de koffiemachine en het bier voor de openingsborrel zijn gesponsord.”


Form Editions

Naast Rive Roshan presenteert hij samen met Golnar ook Form Editions, het Edition House van ontwerpers waarmee een duurzame samenwerking is aangegaan. Bijna alle aangesloten ontwerpers zijn ook aanwezig in Milaan en tonen een deel van hun collectie. Ruben merkt op dat Milaan niet per se de plek is om het werk direct te verkopen: “We willen vooral Form Editions als label zichtbaar maken, maar natuurlijk is een verkoop of potentiële nieuwe samenwerking altijd mooi.”

Foto: Illuminated Transitions

In de laatste ruimte is het werk Illuminated Transitions van Rive Roshan tentoongesteld. Voor deze expositie is uitgebreid nagedacht over hoe de reflecterende panelen optimaal tot hun recht zouden komen, met als uitgangspunt de manier waarop ze reageren op licht en geluid. Op deze manier bevinden ze zich op het kruispunt van design, kunst en interactie met het publiek. Deze expositie ondersteunt hun idee om niet alleen producten te verkopen, maar bovenal een ervaring te creëren die blijft hangen.


Hectiek

De aanloop naar de Salone blijkt altijd hectisch, en eigenlijk kom je altijd tijd tekort om alles perfect te regelen, zegt Ruben. Zo heeft hij geen persoonlijke uitnodigingen meer gestuurd, simpelweg omdat daar geen tijd meer voor was. Hij hoopt tussendoor nog even tijd vrij te maken om achter zijn laptop te kruipen. Om af te sluiten, vragen we hem of het nog gelukt is om uitgerust aan de Salone te beginnen. “Tot nu toe gaat het goed, ben ik niet naar de bar geweest en lig ik op tijd in bed. Maar echt uitgerust ben ik niet.”