#Artikelen

13.12.2023

Welkom Bas Koopmans

Een interview met nieuw BNO-lid en grafisch ontwerper Bas Koopmans. Over het herpositioneren van de studio, de projecten die hij als ijkpunt ziet en waarom hij lid werd van de BNO.


Naam: Bas Koopmans

Naam studio: Studio Bas Koopmans

Leeftijd: 42

Discipline(s): grafisch ontwerp & creative direction


Waar werk je momenteel aan?

“Ik werk momenteel aan een fantastisch project voor een groot sportkledingmerk. Onlangs vond Unfair, de kunstbeurs waar ik partner van ben, plaats, en nu zijn we bezig met projecten voor het Wereldmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Foto: Unfair | Fotograaf: Matthijs Immink

Ook werk ik samen met een partner aan het herpositioneren van onze studio. Het is een heel interessant proces om over je eigen strategie en positionering na te moeten denken. Hoewel ik dit constant voor opdrachtgevers doe, is het voor je eigen onderneming toch net even wat ingewikkelder. Het is nog work in progress, maar hier een tipje van de sluier.”


Waar ben je het meest trots op?

Er is niet echt één project waar ik het meest trots op ben maar de campagnes voor Into the Great Wide Open en Pitch Festival zijn wel ijkpunten voor mij. Maar ook dat ik voor het Stedelijk mag werken vind ik nog steeds een grote eer. Ik vind het te gek om te bedenken dat ik daarmee in een lijn sta, hoe minimaal dan ook, met reuzen uit de Nederlandse ontwerp-geschiedenis.

 
 

 

Ook ben ik nog steeds trots op de identiteit van de Melkweg, die ik in 2016 samen met GRRR heb ontwikkeld. Het is bizar om me voor te stellen dat mijn kinderen daar ooit zullen uitgaan en omringd zullen zijn door de dingen die ik heb gemaakt. Ik vind het fantastisch om op die manier een bescheiden bijdrage te leveren aan hoe onze cultuur eruitziet en aanvoelt.”

 
 

 

Hoe heb je de BNO gevonden?

Ik werd op de academie door de oude garde docenten dood gegooid met dat we lid moesten worden van de BNO. Iets waar je als student totaal niet mee bezig bent, en eerlijk gezegd had de BNO toen een beetje een stoffig imago en had ik er weinig boodschap aan. Maar dat gevoel is de laatste paar jaar toch een beetje aan het omslaan en vind ik dat ik gewoon lid moet zijn van zoiets als de BNO.

Foto: Unfair

Wat is het eerste wat we voor je kunnen betekenen? 

Nog niet zo veel, maar ik kan nu wel verwijzen naar de voorwaarden, en dat is al best fijn.

 
 

 

Wat staat er op de planning?

“Aankomende donderdag eerst de opening van een expositie die ik met Studio LA heb ontworpen in het Wereld Museum Leiden, en daarna door naar het kerstdiner van Studio Hagel.”