#Artikelen

01.03.2024

Welkom Nonna Hoogland

Nieuw BNO-lid Nonna Hoogland vertelt over haar eerste solo-expositie bij de Nijverheid, de introductie van Stephen Fry voor haar prijswinnende afstudeerproject We Never Change, en waarom ze lid werd van de BNO.


Naam: Nonna Hoogland

Leeftijd: 24

Disciplines: illustratie en beeldende kunst


Waar werk je momenteel aan?

Ik werk momenteel aan een aankomende solo-expositie bij de Nijverheid in Utrecht. Hiervoor maak ik nieuwe keramische werken die geïnspireerd zijn door het ‘rariteitenkabinet’. Het wordt nog een aardige klus; ik zal de komende maanden waarschijnlijk als kluizenaar doorbrengen om het af te krijgen. Hiernaast ben ik bezig met het opzetten en professionaliseren van mijn eenmanszaak.

Foto: detail afstudeerproject We Never Change | Ontwerp: Nonna Hoogland | Fotograaf: Jasper Zijlstra

Waar ben je het meest trots op? 

Ik ben heel trots op hoe positief mijn afstudeerproject We Never Change is ontvangen. We Never Change is een serie van vijf keramische, beschilderde vazen die Griekse mythen aan onze hedendaagse samenleving koppelen. Ik heb maar liefst twee prijzen gewonnen met dit project: de HKU Award en de Manifestations Young Talent Award. Verder heb ik mijn vazen mogen exposeren op de Dutch Design Week en in de Koelwaterhal, en is mijn werk opgenomen in Dd Yearbook! Maar waar ik het meest trots op ben, is de introductie voor mijn project. Die is geschreven door de enige echte Stephen Fry. Dat kan ik zelf nog steeds niet helemaal geloven. 

Foto: We Never Change tijdens Manifestations, Dutch Design Week 2023 | Ontwerp: Nonna Hoogland | Foto: Edwin Smits 

Wat? DE Stephen Fry? Vertel!

Nou het zit zo: ik ben al lang een grote Stephen Fry fan. Ik bewonder zijn intelligentie, wijsheid en humor. Door het lezen van zijn boeken Mythos, Troye en Helden, waarin hij op sprankelende wijze de mythen vertelt, ben ik verliefd geworden op de Griekse mythologie. In de beginfase van mijn project wist ik al dat ik er alles aan zou doen om op z'n minst een reactie van hem te krijgen. Uiteindelijk heb ik gewoon mijn stoute schoenen aangetrokken en heb ik hem gemaild. Zijn zus, tevens zijn persoonlijke assistente is, was buitengewoon vriendelijk en bereid om mij te helpen. Een paar dagen later ontving ik de volledige introductie in mijn inbox. Leuk detail: op dit moment ben ik trouwens bezig met het maken van een een keramieken beeld voor hem als blijk van waardering. Ik hoop het binnenkort naar hem te kunnen sturen!”

Beeld: Gardens and Grottos | Illustratie: Nonna Hoogland

Hoe heb je de BNO gevonden?

De BNO is mij toevallig aangeraden tijdens een familiebarbecue.


Wat is het eerste wat we voor je kunnen betekenen? 

Ik heb net een Crash Course gevolgd die deel is van BNO Start. Hier heb ik hele fijne basiskennis gekregen over het ondernemerschap. Mijn eenmanszaak voelt nu steviger. Deze workshop was ontzettend fijn, vooral omdat ik dit soort informatie niet heb gekregen tijdens mijn studie. Ik zou het elke kunstacademie student aanraden.



“De workshop van BNO Start was ontzettend fijn, vooral omdat ik dit soort informatie niet heb gekregen tijdens mij studie. Ik zou het elke kunstacademie student aanraden.”


–  Nonna Hoogland


Waar kunnen we je binnenkort zien?

Mijn expositie in de Nijverheid opent 27 juni en is te zien tot 28 juli. Als je niet tot dan kan wachten om een blik te werpen op mijn keramische werk, dan kan je op dit moment ook een paar groepsexposities bezoeken. In Moving Gallery in Utrecht loopt tot 17 maart ECHTER!, een expositie met (hyper)realistische kunst. Hier vertoon ik twee dromerige keramische beelden. In SEXYLAND World is tot 31 maart de Grote Keramiek Show te zien; hier verkoop ik keramische schilderijtjes. En als laatste is er op 4 april Centraal Laat, een avondprogramma in het Centraal Museum in samenwerking met FAAM, met workshops, optredens én een panelgesprek waar ik aan deelneem. Genoeg keuze!

Foto: Lily of the Valley | Ontwerp: Nonna Hoogland | Fotograaf: Maan Limburg