#Artikelen

13.11.2023

Work & Show: VOUW

Een rubriek met bijzonder werk van onze leden. Dit keer VOUW met de interactieve installatie Chairwave waarmee ze met design en techniek het groeiende probleem van eenzaamheid willen aanpakken.


Wat maakt dit project zo bijzonder?

Justus Bruns: “De Chairwave is ons schoolvoorbeeld van wat wij slowtech noemen: technologie en design die menselijke waarden versterken. In een tijd waarin sociale media polariseert en tieners eenzaam maakt, is de Chairwave het antidotum. We draaien het om door ons af te vragen: hoe kunnen we technologie inzetten om meer gesprekken te bevorderen?”

Fotografie: VOUW

Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?

Justus Bruns: “Minder eenzaamheid, meer gesprekken tussen vreemden. Op de Chairwave kan je alleen naast elkaar zitten. Bovendien is hij zo interactief (de stoelen begroeten je als je in de buurt komt) dat je er wel met iemand over moet gaan praten.”


Kun je iets vertellen over het (ontwerp)proces?

Justus Bruns: “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe mensen zitten in de openbare ruimte. Wat opviel was dat vreemden in wachtruimtes of perrons nooit naast elkaar gaan zitten, tenzij het echt niet anders kan. Echter, als je mensen vraagt of ze het leuk zouden vinden om een gesprek te hebben met een vreemde, blijken ze daar juist wel voor open te staan, zelfs als ze zich hebben afgezonderd met oordopjes.

De oorspronkelijke versie is ontworpen tijdens een Startup in Residence-programma in de Metropoolregio Amsterdam, in samenwerking met Lelystad en Zaanstad. Momenteel werken we speciaal voor het Amsterdam Light Festival aan een tweede versie. We gebruiken nu nieuwe sensoren waarbij de nabijheid van de voorbijganger wordt gedetecteerd. Dat betekent dat de stoelen al kunnen reageren voordat je gaat zitten.”


Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project?

Justus Bruns: “Het ontwikkelen van een nieuwe versie vergt enorm veel tijd en geld. Bij de eerste versie zagen we zelfs mensen op de Dutch Design Week in 2019 die aan de zitplekken trokken omdat ze absoluut niet naast iemand wilden zitten. In het nieuwe ontwerp zal het niet meer mogelijk zijn om de zitplaatsen te forceren. Gebruikers kunnen soms veeleisend zijn, maar het is aan ons om dat respectvol te behandelen.”

Fotografie: VOUW

Ben je tevreden met je carrièrestappen tot nu en wat zou je andere ontwerpers aanraden?

Justus Bruns: “​​Voor ons is het werk dat we bij VOUW doen essentieel. We zitten in de business van minder eenzaamheid en meer schoonheid, simpelweg meer zuurstof voor de maatschappij.

Als je werkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten die tijd nodig hebben om verkocht of verhuurd te worden, is het verstandig om daarnaast parttime te werken of een service design bureau te hebben. Naast VOUW hebben we bijvoorbeeld Convince, dat als onze ‘bread and butter’ fungeert. We verwachten dat we dit volgend jaar, na zes jaar ontwerpen, niet meer nodig zullen hebben, maar we zullen het bedrijf wel behouden.”


Waar kunnen we je momenteel nog meer zien?

Justus Bruns: “In Kaohsiung, Taiwan kan je City Gazing Hamasen zien in de Pier Art District en in Doha, Qatar naast het Chedi Hotel onze Bloomlights. Komende tijd zal ook de Poem Booth op veel plekken in Nederland en in het buitenland te zien zijn. Houd daarvoor onze Instagram in de gaten.”