#Artikelen

04.04.2024

Illuminated Transitions in Milano

De BNO volgt leden die binnenkort hun nieuwe werk presenteren tijdens de Milaan Design Week 2024, in drie stappen: in aanloop ernaartoe, tijdens hun expositie en met een reflectie achteraf. Dit keer Rive Roshan.


Tekst door Viveka van de Vliet

Fotograaf portret: Simon Hewson


Eén ontwerper, een ontwerpduo en een gelegenheidstrio ontwerpers presenteren binnenkort weer in het hart van Milaan. De BNO volgt de ontwerpers Arian Brekveld, Rive Roshan en Simone Post, Elvis Wesley en Adrianus Kundert in hun voorbereiding, ieder op een andere locatie tijdens de Milaan Design Week, en reflecteert samen met hen na afloop. In dit eerste deel: de voorbereiding. ‘Hoe pak je dat aan, hoe presenteer je je, waarom sta je op een bepaalde plek en wat wil je eruit halen,’ zijn een aantal vragen die we hen stellen.


De samenwerking is organisch tot stand gekomen. Jesse Visser wilde tijdens Milan Design Week iets met Rive Roshan organiseren. Rick Tegelaar sloot zich bij hen aan, waarna Rive Roshan Umut Yamac uitnodigde en besloot naast hun eigen werk ook Form Editions te presenteren. David Heldt van Connecting the Dots, zorgde onder andere voor de organisatie en het vinden van de locatie. Dit resulteerde in ‘Solidified’, de gezamenlijke presentatie bij Isola aan de Via Carlo Farini, de straat waar meer exposities zullen neerstrijken. “Van die energie wilden we deel uitmaken”, zeggen Ruben de la Rive Box en Golnar Roshan.

Beeld: Rive Roshan, Illuminated Transitions 2024 preview

Deelnemers moeten een behoorlijk bedrag betalen voor een presentatie op deze locatie, maar volgens de twee ontwerpers moet je soms investeren als je iets wilt bereiken. Bovendien krijgen ze er wat voor terug: Heldt regelt de subsidieaanvragen bij het Stimuleringsfonds en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en organiseert netwerkcocktails en talks in samenwerking met onder andere Frame Magazine en GLUE Amsterdam. Maarten Statius Muller verzorgt de PR en communicatie. 

Iedereen heeft de beschikking over een ruimte van 30 m2, gescheiden door semi-transparante doeken. Deze plek past bij de ontwikkeling die Rive Roshan voor ogen heeft. “We willen met onze praktijk meer richting grotere installaties”, leggen ze uit. “Milaan is een mooie internationale plek voor de uitvoering daarvan.”

Foto links: Internal Reflection 2024, courtesy of Gallery Sally Dan-Cuthbert | Fotografie: Simon Hewson | Foto rechts: The Space in Between 2023 | Fotografie: Paul Barbera

Rive Roshan besteedt dan ook veel aandacht aan hun presentatie. De nieuwe installatie getiteld ‘Illuminated Transitions’ is een logisch vervolg op 'Stilled Life’ (2019) waarmee ze het publiek verrasten door te spelen met materialen, licht, schaduw, reflectie en beweging. Illuminated Transitions is een meer minimalistische compositie van ‘Colour Shift Panels’, die als dansers een theatrale choreografie van licht uitvoeren. Het gaat over het vangen van de transitie van licht; het tonen of juist verbergen van licht, zoals de zon tevoorschijn komt en weer verdwijnt achter de wolken. 

Voor het eerst voegen de ontwerpers een zintuiglijke ervaring toe aan hun installatie door samen te werken met Lumus Instruments, een multidisciplinaire studio die licht en geluid toevoegt aan de scenografie van onder andere kunstinstallaties en concerten. “Met deze unieke installatie hopen we in Milaan optimaal gebruik te maken van potentiële contacten en samenwerkingen”, zeggen de ontwerpers van Rive Roshan. “We willen grote internationale merken, maar ook architecten en interieurdesigners, in onze speciaal gecreëerde wereld ‘lokken’, hen een ongekende multisensorische, verhalende ervaring bieden en laten zien waartoe we in staat zijn.” Ze denken specifiek aan een samenwerking met een groot modemerk, vanwege de aandacht die dit soort bedrijven besteden aan presentatie en beleving.

Foto: Internal Reflection 2024, courtesy of Gallery Sally Dan-Cuthbert | Fotografie: Simon Hewson

In Milaan weet je echter nooit precies hoe de hazen lopen. Het is een veel minder voorspelbare beurs dan Design Miami of PAD Paris, waar Rive Roshan zich presenteert met Rademakers Gallery. “In Miami gaat het voornamelijk over de verkoop van je objecten, terwijl het in Milaan meer draait om de -vaak onverwachte - connecties met mensen die reageren op je werk. We richten ons niet zozeer op de bezoekers die visitekaartjes meenemen en die thuis, samen met een berg andere kaartjes, weggooien. We willen vooral inzetten op inhoudelijk goede gesprekken, in de hoop op een follow-up,” leggen ze uit.

Rive Roshan presenteert ook Form Editions, een door de twee ontwerpers gecureerd ‘Edition House’. Dit platform selecteert, produceert en verkoopt sculpturale collectible design- en kunstobjecten, evenals limited editions van hedendaagse makers. Het doel is om onafhankelijke ontwerpers en kunstenaars een platform te bieden en om in contact te komen met collectioneurs, architecten en interieurdesigners. “Wij ontwerpen niet alleen zelf, maar waarderen ook de ontwerpen van anderen. Het cureren van werk biedt een extra mogelijkheid om met anderen een prachtige collectie bijzondere objecten op te bouwen”, zeggen ze. 

Foto links: Ordinary Miracles 2022 | Fotografie: Design and Practice | Foto rechts: Shifting Perspectives 2021 | Fotografie: Eddy Wenting

Form Editions beleeft tijdens Milan Design Week een internationale launch op een groter podium en wordt gesponsord door Moooi Carpets, voor wie Rive Roshan eerder tapijten ontwierp. Met Form Editions probeert het duo een nieuwe vorm te vinden voor collectible design, dat naast galeries kan bestaan. Ze omschrijven het unieke platform als volgt: “It has the consistency of a design brand and the authenticity of art.”

Rive Roshan heeft veel geleerd van eerdere deelnames aan beurzen. Wanneer je zelfstandig presenteert, moet je niet al uitgeput zijn als de beurs nog moet beginnen, bijvoorbeeld. Ze delegeren nu meer en staan niet de hele week zelf bij hun presentaties; medewerkers van de studio kunnen dat ook goed. “Daarnaast moet je natuurlijk geen tweede hypotheek op je huis hoeven nemen om mee te kunnen doen”, zeggen ze enigszins gekscherend, “maar wij willen wel zo min mogelijk compromissen sluiten en iets creëren dat kwalitatief goed en opvallend is. Een opmerkelijke presentatie draagt eraan bij dat bezoekers iets bijzonders ervaren en ons werk een indruk achterlaat tussen het enorme aanbod tijdens Milan Design Week.” 



Milaan Design Week 2024

Dit jaar reizen communicatiemanager Sophie Tijssen en jurist Pascale Kos naar Milaan. Ze bezoeken onder andere de ontwerpers Arian Brekveld, Rive Roshan en Simone Post, Elvis Wesley en Adrianus Kundert om te kijken hoe het ze vergaat. 

Ben je BNO-lid en exposeer je dit jaar ook tijdens Milaan Design Week? Laat het ons weten via sophie@bno.nl, dan komen we graag bij je langs!