#Artikelen

06.05.2024

Welkom Renske de Kinkelder

Illustrator Renske de Kinkelder vertelt over haar bloeiende praktijk, de transitie van mode naar illustratie, haar passie voor lezen en waarom ze lid werd van de BNO.


Naam: Renske de Kinkelder

Leeftijd: 39

Disciplines: illustratie


Waar werk je momenteel aan?

“Deze week werk ik aan illustraties voor een lesmethode voor groep 3 van de basisschool.”

Illustratie voor Malmberg

Waar ben je het meest trots op? 

“Ik ben een self-taught illustrator en ik ben het meest trots op de overstap van werken als productontwikkelaar in de mode naar het illustreren voor kinderboeken en educatief materiaal. In het begin was het best lastig om mijn weg te vinden in een (voor mij) nieuwe industrie en uit te zoeken wat ik moest leren. Inmiddels ben ik jaren verder en heb ik een steady stroom aan opdrachten, een flinke stapel aan geïllustreerde boeken en veel terugkerende opdrachtgevers. 

Illustraties: Poster uit Niks te zien | Meeuwen 

Hoe heb je de BNO gevonden?

“Eén dag in de week werk ik op een gedeelde studio in Arnhem, de Funny Farm. Dat is een welkome afwisseling van het thuiswerken, want illustratie kan toch wel een eenzaam beroep zijn. Op de studio werken meerdere illustratoren en natuurlijk hebben we het onderling ook weleens over contracten en hoe we dingen het beste kunnen regelen. Eén van de eerste dingen die mijn collega’s vaak roepen is: vraag het aan de BNO, die kunnen je hierbij helpen. Verder vind ik het ook belangrijk dat we ons als beroepsgroep verenigen, samen staan we toch een stuk sterker.


Wat is het eerste wat we voor je kunnen betekenen? 

“In mijn werk heb ik vaak te maken met standaardcontracten van uitgeverijen, maar er zijn ook situaties waarbij ik werk met organisaties die niet bekend zijn met het samenwerken met een beeldmaker. In dat geval vind ik het fijn om alles goed op papier te hebben en de BNO mee te laten kijken of alles klopt.



“Eén van de eerste dingen die mijn collega’s vaak roepen is: vraag het aan de BNO, die kunnen je hierbij helpen.”


–  Renske de Kinkelder


Waar kunnen we je binnenkort zien?

“Deze week is het vierde deel uitgekomen van de ‘leren lezen met Kip en Muis’ serie, dus nu in de boekhandel. En mocht je rondlopen op een basisschool dan kom je mijn werk tegen in de taallessen. Het is fijn om met mijn illustraties hopelijk ook mijn liefde voor lezen over te brengen. En verder wellicht op de volgende BNO meet-up.” 

Illustraties: Croq | Witch