#Artikelen

10.05.2024

Work & Show: WAACS

Een rubriek met bijzonder werk van onze leden. Dit keer de e-Nable prothetische arm van WAACS.


Wat maakt dit project zo bijzonder? 

“e-NABLE is een wereldwijde open source gemeenschap van digitale humanitaire vrijwilligers die 3D-printers gebruiken om protheses te maken voor kinderen en volwassenen met beperkte toegang tot medische zorg. De e-NABLE prothetische armen helpen gebruikers niet alleen met een betere gripfunctie, maar vergroten ook het zelfvertrouwen en helpen bij het leren omgaan met hun beperking. Geïnspireerd door de missie van e-NABLE hebben wij onze ervaring en expertise in protheses en ortheses kosteloos aangeboden.”

Fotografie: WAACS

Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?

“e-NABLE had al de beschikking over open-source hand- en onderarmprotheses. Wij zijn gevraagd om op basis van deze onderdelen een volledige armprothese te ontwikkelen die geactiveerd kan worden met de schouderbeweging. Het ontwerp moet met standaard 3D printers te printen zijn en met eenvoudige middelen goedkoop te assembleren zijn. De arm heeft meerdere gewrichten, waaronder een flexibele elleboog, en een gripfunctie die werkt op basis van schouder.”

Fotografie: WAACS

Kun je iets vertellen over het (ontwerp)proces? 

“We wilden binnen de vooraf vrijgemaakte studiotijd een concreet ontwerp opleveren. Daarvoor is het project strak aangestuurd. Het ontwerpen is ‘agile’ gedaan met korte loops, grotendeels met onze nieuwste software en heel veel snelle prototypes van onze nieuwe 3D printer.”

Fotografie: WAACS

Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project? 

“Het is een verademing om eens een project te doen zonder dat je rekening hoeft te houden met interne bedrijfspolitiek bij een opdrachtgever. We hebben alleen maar leuke reacties gehad vanuit e-NABLE en de rest van ons netwerk. Binnen de mogelijkheden van de studio werken we af en toe aan aan dit soort projecten. Het is dat er ook nog geld verdiend moet worden anders zouden we veel meer pro-bono projecten doen.”

Fotografie: WAACS

Zijn jullie tevreden over de ontwikkeling van jullie bureau en hebben jullie tips voor andere ontwerpers?

“We hebben ons in de afgelopen drie decennia al minimaal vier keer opnieuw uitgevonden. De wereld verandert en dat geldt ook voor opdrachtgevers en eindgebruikers. Als productontwerper sta je midden in de wereld en moet je meebewegen om relevant te blijven. Dat wil niet zeggen dat je maar moet meewaaien met alle trends. WAACS rule #1: Nieuw is niet beter, beter is beter!”

Fotografie: WAACS

Waar kunnen we jullie momenteel nog meer zien? 

“Het ontwerp van de eerste Senseo is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. In het gemiddelde Nederlandse huishouden zijn meer voorbeelden van ons werk te zien: Bosch stofzuigers, Karvan Cévitam siroopblikken, ATAG keukenapparatuur, Boretti barbecues, Tefal koffie- en theekannen en ga zo maar door. Helaas duurt het vaak lang voordat we nieuwe projecten mogen laten zien. En dan is er nog een schat aan werk dat we waarschijnlijk nooit kunnen laten zien. Ontwerpen waar we heel trots op zijn maar die om uiteenlopende redenen nooit op de markt zijn gebracht.