#FAQ

Mag je zomaar euro- of guldenbiljetten afbeelden?

Dat je niet zomaar geld mag afbeelden is niet zo gek, over de echtheid ervan kan namelijk verwarring ontstaan. Gelukkig mag het onder bepaalde voorwaarden wel.


De Europese Centrale Bank heeft het auteursrecht op onze bankbiljetten en munten. Alleen onder bepaalde voorwaarden mag je afbeeldingen daarvan gebruiken.

Alvast een paar tips: zorg dat een reproductie éénzijdig is bedrukt zodat niemand kan denken dat het om een echt biljet gaat en geef reproducties een formaat dat boven de 125 procent van het origineel ligt of onder de 75 procent. Het afbeelden van bankbiljetten is vaak ook geen probleem als de aandacht niet primair uitgaat naar de bankbiljetten of de reproducties zelf geen detailopnames laten zien.

Ook al zijn ze niet meer in gebruik, de oude guldenbiljetten van Ootje Oxenaar en Jaap Drupsteen zijn ook nog steeds auteursrechtelijk beschermd. Maar ook deze mag je onder voorwaarden zonder toestemming afbeelden. 

De voorwaarden zijn hier opnieuw dat het om een eenzijdige reproductie moet gaan, waarbij het formaat veel kleiner (kleiner dan 120 mm x 50 mm) of veel groter (groter dan 190 mm x 110 mm) dan het origineel is. De eenzijdige afbeelding mag wel op ware grootte zijn als het materiaal waarop het is afgebeeld duidelijk afwijkt van papier of iets wat daarop lijkt, en als de kleur van de afbeelding duidelijk anders is dan de hoofdkleur van het origineel.