#Nieuws

01.05.2024

Zitting rechtszaak Pictoright/Meta

Op donderdag 19 september zal de rechtbank Amsterdam een zitting houden in de lopende rechtszaak tussen Pictoright en Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram.


December vorig jaar dagvaarde Pictoright Meta wegens auteursrechtinbreuk, omdat het bedrijf haar wettelijke verplichtingen tegenover beeldmakers niet nakomt. Sinds de zomer van 2021 is de Nederlandse Auteurswet aangepast aan Europese regelgeving, met het doel dat online platforms gaan betalen voor het gebruik van auteursrechtelijke beschermde content.

Pictoright stelt dan ook in deze zaak dat Meta een online platform is en daarom een licentie nodig heeft van Pictoright voor het gebruik van content van professionele beeldmakers op haar platforms. Omdat Meta zich onvoldoende heeft ingespannen om deze licentie te verkrijgen, eist Pictoright bovendien een schadevergoeding voor de vertegenwoordigde beeldmakers die licentieinkomsten zijn misgelopen.

Inmiddels heeft Meta formeel gereageerd op de dagvaarding van Pictoright. Hierop heeft de rechtbank besloten dat er op donderdag 19 september een zitting zal plaatsvinden. In reactie hierop heeft Meta de eisen van Pictoright weersproken. De rechtbank heeft nu besloten tot een zitting om de zaak te behandelen.


Zitting bijwonen?

Pictoright nodigt je uit om de zitting bij te wonen. Stuur voor 1 juni een e-mail naar info@pictoright.nl met als onderwerp ‘Meta’. Pictoright zal via haar gebruikelijke kanalen updates delen over de voortgang van de procedure.