#Podcasts

27.01.2022

Amber Jae Slooten bij Verwondering

Metaverse-ready? The Fabricant’s Amber Jae Slooten is verantwoordelijk voor het allereerste kledingstuk ooit geveild op de blockchain als NFT.


Dankzij NFT’s kun je eigenaar zijn van een digitaal object. Wat betekent dat voor makers? En hoe geef je vorm aan je virtuele zelf? Amber Jae Slooten is dé expert om ons door de wereld van web3 te gidsen. Voor Vogue ontwierp ze hun allereerste NFT cover en ze is verantwoordelijk voor het eerste kledingstuk ooit geveild op de blockchain. Als cofounder van The Fabricant maakt ze enkel mode die virtueel is.

Amber ontwerpt met haar team high-end kleding voor je digitale identiteit, dikwijls samen met merken als Off White en Adidas. De founder van Dapper Labs, maker van het succesvolle NBA Top Shot en de CryptoKitties, zit in haar raad van advies. Verken met Amber hoe je zelf digitale mode kunt ontwerpen in thefabricant.studio en leer hoe je je kunt uitdrukken op allerlei nieuwe platformen, zoals je maar wilt.

Verwondering is misschien wel de meest visuele podcast ter wereld. Alles wat door Harald Dunnink en zijn gasten wordt besproken kun je terugzien in de gallery op verwondering.com

Foto: Harald Dunnink in gesprek met Amber Jae Slooten

Highlights

5 highlights uit de gallery van deze aflevering:

  • Begin 2019 was The Fabricant samen met Dapper Labs verantwoordelijk voor het allereerste kledingstuk ooit geveild op de blockchain, tijdens de Ethereal Summit in New York. Het item is verkocht voor $9.500 in ethereum. Deze zelfde hoeveelheid is nu meer dan $15.000 waard. Lees verder op Forbes.

  • Bij TEDx laat Amber zien dat we onszelf kunnen uitdrukken zonder de planeet uit te buiten. In deze presentatie werpt ze een heel nieuw licht op onze digitale toekomst. Ze was de eerste die in 2016 afstudeerde aan AMFI met een volledig digitale collectie. The Fabricant is het eerste modehuis dat volledig stopt met het produceren van fysieke kleding.

  • Amber studeerde in 2016 af aan het AMFI, het Amsterdam Fashion Institute, met volledig digitaal werk. Motivatie voor haar digitale expo haalde ze uit het Rana Plaza-incident in Bangladesh, waar destijds meer dan 1100 mensen de dood vonden toen een fabriek voor fast fashion instortte. Lees er meer over bij correspondent kleding Emy Demkes, op De Correspondent.

  • Het Mars House van Krista Kim was het eerste NFT huis wat van eigenaar wisselde. Het bestaat in de virtuele wereld waar alles in het huis een soort glas- en lichtsculptuur is. De eigenaar ontvangt het werk als een driedimensionaal .gitf-bestand en als een UE4-bestand. Op Vimeo kun je erin ronddwalen.

  • Skeuomorphism is wanneer een voorwerp in software zijn tegenhanger in de echte wereld nabootst. De prullenbak op je desktop is misschien wel het meest herkenbare voorbeeld van skeuomorphism. Waarom lijkt de online wereld, waar alles mogelijk is, nog steeds zoveel op de echte wereld? Lees erover op de BBC.