#Podcasts

15.05.2024

Designers Inc. met Joost Overbeek

In de podcast Designers Inc. by BNO spreekt Roel Stavorinus ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak. In deze aflevering: Joost Overbeek van ontwerpbureau álleburen.


Tekst door Sophie Tijssen


Joost Overbeek, oprichter van álleburen, neemt ons mee in een inspirerend verhaal over zijn grafisch ontwerpbureau en ontwikkelplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vijf jaar geleden startte Joost met álleburen, een bureau waar jongeren tot 35 jaar, die via de reguliere weg weinig kansen krijgen, de mogelijkheid hebben om leer- en werkervaring op te doen in een ontwerpbureau. Ze bouwen zelfvertrouwen op, ervaren dat een (on)zichtbare beperking het werken als ontwerper niet in de weg hoeft te staan en nemen (opnieuw) regie over hun leven. Samen werken ze aan huisstijlen, websites, campagnes, illustraties en animaties.

Beeld links: Strandzuid poster | Beeld rechts: Bhert

Creativiteit zonder beperking 

Joost brengt spontaniteit en taalvaardigheid naar álleburen. Hij vertelt over hoe opdrachtgevers bij hem terechtkomen en hij benadrukt het belang van authenticiteit in design. “Alles raakt tegenwoordig door techniek zo gestileerd, dat de rauwe randjes verdwijnen,” merkt Roel Stavorinus op. Joost kiest juist voor een ongepolijste aanpak. Het liefst met een vleugje humor. “Ik ben nooit echt de beste geweest in hele mooie dingen maken. ‘Leuk’ is meer mijn ding,” zegt Joost.   

Met een team van 34 mensen, die op hun eigen vrije manier werken, creëert álleburen een inspirerende omgeving. Joost legt uit hoe ze zonder vast omlijnd plan zijn begonnen puur vanuit het gevoel dat het een goed idee was. Ze groeien organisch en hebben inmiddels een succesvolle werkwijze gevonden.


Beeld: álleburen

Waardevolle samenwerking

Elke dag sluiten ze af met een gezamenlijke evaluatie, waarbij ook soms opdrachtgevers aanwezig zijn. “Om 16.30 uur sluiten we de dag altijd af, dan wordt er thee gedronken en bespreken we wat er niet goed ging of wat er de volgende dag beter kan,” vertelt Joost.

In deze aflevering van Designers Inc. ontdek je hoe álleburen mensen helpt hun weg terug te vinden op de arbeidsmarkt en prachtige, creatieve projecten aflevert. Of je nu een creatieve professional bent, een ondernemer of gewoon geïnteresseerd in design en sociale innovatie, deze podcast biedt waardevolle inzichten en inspiratie.

Beeld links: Introdans poster | Beeld rechts: Chateau Arnhem banner

Beluister de podcast


Meer informatie


Training Strategisch Brand Design

Wil je beter worden in het ontwerpen vanuit het perspectief van je opdrachtgever? Schrijf je dan in voor de training Strategisch Brand Design: Design voor Merken op 22 mei.


Deze training leert je te ontwerpen voor opdrachtgevers vanuit een strategisch perspectief. Het zorgt ervoor dat je aandacht besteedt aan alle elementen die van belang zijn om vanuit de basis een sterk merk te bouwen. 

 


In Designers Inc. praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak, over hun samenwerking met opdrachtgevers of elkaar, over strategie, ontwikkeling en groei en over hun eigen positionering en zichtbaarheid.


Designers Inc. is een initiatief van Roel Stavorinus en de BNO. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds en Roland Geelen.


Illustratie: Rob en Robin.