#Podcasts

01.05.2024

Designers write: Design & armoede

Aynouk Tan ondervraagt ontwerpers over hun vak aan de hand van korte essays die ze zelf geschreven hebben. Dit keer Teresa Carvalheira en Selçuk Balamir.


Wat is de relatie tussen armoede en design? Schrijvende ontwerpers Teresa Carvalheira en Selçuk Balamir gingen daarover met elkaar het gesprek aan, begeleid door moderator Aynouk Tan. De essays die zij schreven over hun kijk op de relatie tussen design en armoede waren daarbij het uitgangspunt.


Sprekers

Teresa Carvalheira is ontwerper, naaister en up-cycler, en community manager voor Fashion Revolution Portugal, een wereldwijde NGO die tot doel heeft transparantie te brengen in de modetoeleveringsketen. Binnen de master Social Design aan de Design Academy Eindhoven werkt ze aan interdisciplinaire projecten op het gebied van ambacht, milieu en migratie tussen Nederland, Portugal, Turkije en Griekenland. Lees hier haar essay.

Selçuk Balamir is een ontwerper, docent en organiser die werkt aan rechtvaardige transitie. Hij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de klimaatrechtvaardigheidscampagnes Climate Games en Shell Must Fall en is mede-initiator van sociale woningbouwcoöperaties NieuwLand en de Nieuwe Meent die commoning als uitgangspunt hebben. Zijn PhD in Culturele Analyse gaat over postkapitalistisch ontwerp. In 2022 was hij Artist in Residence aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam en momenteel geeft hij les in Nieuwe Aarde aan de Willem de Kooning Academie. Lees hier zijn essay.



Designers write is een initiatief van Designplatform Rotterdam en schrijver/filmmaker Joeri Pruys, en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.